Gemeente Wageningen

Wageningen zet in op meer afvalscheiding en verbetering inzamelmiddelen

De gemeenteraad heeft maandag 13 februari het beleidsplan huishoudelijk afval 2006-2010 vastgesteld. In dit beleidsplan staan de volgende twee belangrijke speerpunten op het gebied van afvalbeleid. Het eerste speerpunt is het bevorderen van de afvalscheiding in de komende jaren. Het tweede speerpunt is het verbeteren van de inzamelmiddelen. Het restafval van de Wageningse huishoudens bestaat nog voor 42% uit groente-, fruit en tuinafval (gft) en oud papier. Daarnaast zit er nog heel wat glas en ander te scheiden afval in het restafval. Een betere afvalscheiding voorkomt dure afvalverbranding en zorgt ervoor dat de materialen kunnen worden hergebruikt.

Ondergrondse containers
Op de belangrijkste beeldbepalende plaatsen zullen de betonnen cocons bij flats over enige tijd worden vervangen door ondergrondse containers. Ook alle bovengrondse glasbollen worden vervangen door ondergrondse containers. De voordelen van ondergrondse containers zijn, dat ze er bescheidener en mooier uitzien, dat ze minder vaak geleegd hoeven te worden en dat ze minder geluidsoverlast veroorzaken en minder uitnodigen tot bijplaatsing van ander afval. De minicontainers voor gft- en rest-afval worden voorzien van een chip voor containerregistratie. De invoering van diftar is in Wageningen van de baan. Diftar is een systeem van gedifferentieerde tarieven, waarbij de kosten voor een huishouden afhankelijk zijn van het afvalaanbod. Onderzoek wijst uit dat dit de Wageningse huishoudens gemiddeld EUR 33,- extra zou kosten en weinig milieuwinst zou opleveren.

Betere afvalscheiding
Bij het bevorderen van de afvalscheiding ligt het accent op gft-afval en oud papier. De gft-scheiding zal in heel Wageningen worden gehandhaafd en gestimuleerd, ook in de hoogbouw. Het composteren van gft is namelijk 70% goedkoper dan het verbranden van restafval. Voor oud papier komt er een proef met blauwe minicontainers. Als dat een succes is, zal het in de hele laagbouw worden ingevoerd. Het is de bedoeling dat de verenigingen ook in de toekomst een rol blijven spelen bij de oud papierinzameling en een goede opbrengst ontvangen voor het oud papier.

De gemeenteraad heeft besloten, dat de subsidie op katoenen luiers wordt gehandhaafd. Verder wil de raad, dat de uitvoering van het beleidsplan niet leidt tot een meer dan trendmatige verhoging van de afvalstoffenheffing. Door de voordelen van betere afvalscheiding, het aanvragen van subsidies voor de maatregelen uit het plan en de samenwerking met andere partijen is de verwachting dat de totale kosten van de afvalstoffenheffing niet zullen stijgen.