D66

Door Fatma Koser Kaya

Minister Hoogervorst stelt in zijn brief van 24 oktober dat Nederland zich bij het terugdringen van perinatale sterfte met name richt op maatregelen in preventie en zorg die daadwerkelijk bijdragen aan gezondheidswinst. Ok, dat lijkt me goed, maar het valt me op dat de preventiemaatregelen hier en daar wel erg vrijblijvend zijn. Het hoge babysterfte cijfer baart mij zorgen, ik ben van mening dat we echt wel met wat meer moeten komen, dan de minister voorstelt:

Met betrekking tot roken tijdens de zwangerschap is er gelukkig nu de Minimale Interventie Strategie voor verloskundigen (V-MIS), maar de voorlichting over obesitas is mijns inziens nog veel te vrijblijvend. Het is wel erg makkelijk om ten eerste aan te nemen dat vrouwen zelf wel een kijkje gaan nemen op de site van het Voedingscentrum, en ten tweede er als vanzelfsprekend vanuit te gaan dat vrouwen ook daadwerkelijk iets dóen met de info die ze van de site halen. Terwijl obesitas een steeds maar groter wordend probleem is (getuige de berichten in diverse media over te smalle deuren en doorgezakte operatietafels in ziekenhuizen)! Behoort een MIS op het gebied van obesitas tot de mogelijkheden? Graag een reactie van de stas.

Mijn fractie is blij dat de tweede trimester echo nu in het kader van de nieuwe zorgverzekeringswet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Hoewel ik de stas gelijk geef dat een zwangerschapsafbreking bij een ernstige congenitale afwijking slechts een reductie van de babysterfte op papier is, hecht D66 veel waarde aan keuzevrijheid van de ouders in deze en sluit zich daarom aan bij het oordeel van de beroepsgroepen die te maken hebben met perinatale zorg om een echo-onderzoek in het tweede trimester in te voeren.

De minister geeft verder aan dat er binnen de preventie en zorg rond zwangerschap en geboorte specifieke aandacht nodig is voor allochtone vrouwen. Hiertoe dienen bestaande kennis beter verspreid goede interventies breder geïmplementeerd worden. Kan de stas aangeven hoe ze dit gaat aanpakken?

Het advies van het RIVM geeft aan dat het opbouwen van een landelijk dekkend systeem van perinatale audits een belangrijke voorwaarde is voor het stimuleren en monitoren van veranderingen in de kwaliteit van zorg. Graag zou ik van de stas willen weten of de huidige pilot perinatale audit wordt omgezet in standaard beleid.

Tenslotte een aantal opmerkingen over de hielprik. Ik ben blij dat de screening wordt uitgebreid met 15 aandoeningen. D66 staat wat betreft de screening op onbehandelbare aandoeningen echter lijnrecht tegenover de stas. En ik wil de stas op dit punt graag vragen om haar standpunt toe te lichten. Met name als het gaat om dragerschap raak ik in het betoog van de stas namelijk het spoor bijster. Terecht wordt het belang van het kind voorop geplaatst, maar waarom weegt het belang van de ouders bij onbehandelbare aandoeningen zwaarder? Dat deze kinderen drager zijn wordt niet pas een probleem als zij overwegen om zelf kinderen te krijgen. Misschien denken de onwetende ouders zelf over gezinsuitbreiding. Het is juist in het belang van het kind om wel op dergelijke aandoeningen te screenen, want dan weten ouders welke risico's zij lopen bij een eventuele volgende zwangerschap. Staatssecretaris, is het niet in het belang van het kind om hier juist op te screenen zodat ouders weten dat ze bij zwangerschap risico lopen op een kind met een aandoening? Mijn partij vindt van wel. Graag uw reactie hierop.

15-2-2006 10:42