Universiteit Twente

In elegante eenvoud van orde naar wanorde

Faseovergang na decennia analytisch opgelost

Bij welke temperatuur maakt orde plaats voor wanorde, in een magnetisch materiaal? Zestig jaar lang was er alleen het beroemde artikel van Nobelprijswinnaar Lars Onsager, die als eerste een analytische oplossing presenteerde voor deze fase-overgang. Een complexere variant van diens elementaire model leek tot de dag van vandaag niet analytisch oplosbaar. Prof. Harold Zandvliet, verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, bewijst in de maart-editie van het vakblad Europhysics Letters dat er wel degelijk een oplossing is. Hij gaat een stap verder dan Onsager en presenteert een oplossing van elegante eenvoud. De overeenkomst met benaderende methoden en computersimulaties is verbluffend.

In zijn artikel beschrijft Zandvliet een analytische oplossing voor het zogenaamde twee-dimensionale Ising-model, een pijler onder de verklaring van fase-overgangen. Op deze manier is hij in staat de temperatuur te voorspellen waarbij een geordende fase overgaat in een wanordelijke: de magnetische eigenschappen veranderen op dat moment sterk. Tot nu toe is deze temperatuur alleen te berekenen met computersimulaties of benaderingen.

Naaste buren en `naast-naaste' buren

Het twee-dimensionale Ising model, standaardkost voor elke natuurkundestudent, beschrijft een rooster met vele kleine magneetjes die elk slechts twee richtingen kunnen aannemen: omhoog en omlaag (spin up en spin down). De voorkeur van elk magneetje hangt onder meer af van de stand van zijn buur-magneetjes, en van externe factoren zoals de temperatuur. Onsager beperkte zich tot een elementair model waarin hij alleen naar de naaste buren van een magneetje keek. Dit was destijds al goed voor een doorwrochte afleiding van maar liefst vijfendertig pagina's, in 1944 gepubliceerd in Physical Review. Zandvliet neemt nu ook de naast-naaste buren mee in zijn afleiding en komt met een oplossingstraject dat, ondanks de complexere uitgangssituatie, veel eenvoudiger is. Wel beschreef Onsager meer thermodynamische grootheden dan alleen de fase-overgangstemperatuur.

Domeinwand

Zandvliet kijkt daarvoor naar de gebieden -domeinen- van magneetjes die dezelfde kant op staan. Op de grens tussen het ene domein en het andere -in het ene spin up, in het andere spin down- brengt hij een denkbeeldige wand aan. De vrije energie die het kost om deze wand aan te brengen, is interessant. Bij een hogere temperatuur neemt deze vrije energie af: het wordt gemakkelijker om deze wand aan te brengen. Tot op het moment dat de vrije energie nul wordt: dan is het systeem zelf spontaan in staat domeinwanden te creëren en vindt de overgang plaats. Met een eenvoudige uitdrukking voor deze vrije energie is ook de temperatuur uit te rekenen waarbij deze energie nul wordt. Beperkt Zandvliet zich tot de naaste buren, zoals Onsager deed, dan is diens resultaat ook op deze nieuwe manier eenvoudig af te leiden. Maar met het uitgebreide model heeft Zandvliet een groter bereik. Uit een vergelijking met eerder gevonden numerieke resultaten blijkt een verbluffende overeenkomst.

De domeinwand (stippellijn) vormt de scheiding tussen een gebied met `spin up' en een gebied met `spin down'. Zandvliet kijkt nu niet alleen naar de naaste buren (Jx en Jy) maar ook naar de naast-naaste buren (Jd)

Zandvliet, die hoogleraar Physical Aspects of Nano-electronics is, is altijd al geboeid geweest door fase-overgangen. De kiem voor de nu gepresenteerde afleiding lag in een heel andere fase-overgang, in zijn onderzoek naar kristaloppervlakken die spontaan kunnen verruwen . De formules die Zandvliet afleidde om dit gedrag te verklaren, bleek te vertalen naar het Ising model. Toen hij zijn model vereenvoudigde bleek precies de formule van Onsager uit de bus te komen.

Noot voor de pers

Zandvliet's artikel verschijnt in de maart-editie van Europhysics Letters, www.edpsciences.org/epl. Het artikel kan per email toegezonden worden.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 15-02-2006 10:28:52 door Webmaster