Innovatienetwerk

Minister Veerman ontvangt ontwerpen voor buurderijen

Op 15 februari aanstaande tussen 13.30 en 14.30 uur neemt minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) twee ontwerpen voor buurderijen in ontvangst uit handen van de voorzitter van InnovatieNetwerk Sjeng Kremers. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst op fortboerderij Dijkzicht te Aalsmeerderbrug. In de ontwerpen wordt institutionele vernieuwing gekoppeld aan nieuwe typen plattelandsbedrijven, waaraan niet alleen voedselproductie en het beheer voor het platteland wordt overgelaten, maar waar zich bijvoorbeeld ook een culinair centrum bevindt, en biologielessen worden gegeven. In deze zogenaamde buurderijen participeren lokale burgers, die zo direct worden betrokken bij het beheer van hun omgeving. Op deze manier zijn buurderijen als een concreet voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing op het platteland te beschouwen. InnovatieNetwerk liet deze ontwerpen maken door Bureau Buiten en het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Het centrale organisatieprincipe van buurderijen vormt wederkerigheid. Er is geen ruimte voor vrijblijvend burgerschap. Dat principe leidt tot nieuwe financieringsvormen. Wie veel investeert in de regio (door renteloos geld beschikbaar te stellen of door vrijwillige inzet van arbeid) krijgt ook meer invloed. Ook is er sprake van omgekeerde planschade. Wie een huis bezit met vrij uitzicht betaalt extra mee aan het beheer van de omgeving. De woning is immers meer waard door de kwaliteit van de omgeving. Er vindt verrekening plaats tussen functies die geld opleveren (woningbouw, bedrijfsterreinen) en functies die geld kosten (natuur, landschap, extensieve landbouw).

Qua structuur heeft het ontwerp dat onder regie van CLM is gemaakt het karakter van een op zichzelf staande organisatie terwijl het ontwerp dat onder regie van Bureau Buiten is gemaakt het karakter heeft van een netwerkonderneming. In beide gevallen gaat het om ingrijpende vernieuwingen, waarbij taken van de overheid naar de private sector verschuiven. Zo kan het beheer van natuurgebieden overgenomen worden door de buurderij, maar ook het onderhoud van plantsoenen in dorp en stad.

De gemaakte ontwerpen zijn zo niet enkel interessant als oplossing voor de landbouw en de leefbaarheid op het platteland. De buurderijen zijn voorbeelden van een andere wijze van organiseren. Ze dragen bij aan integratie in de samenleving: integratie tussen jongere en oudere generaties, tussen stedelingen en plattelanders maar ook tussen autochtonen en allochtonen. Feitelijk gaat het om een nieuwe vorm van sturing, een nieuwe vorm van burgerschap, naast marktwerking en overheidsregulering die thans dominant zijn.

In de Haarlemmermeer en de Gelderse Vallei heeft men inmiddels belangstelling getoond voor deze nieuwe plattelandsondernemingen. Bij deze initiatieven zijn zowel agrarische als niet-agrarische ondernemers betrokken. Maar ook onderwijsinstellingen, kerken, zorginstellingen, banken en gemeenten.

Datum: 15 februari
Tijd: 13.30 uur-14.30 uur. U bent welkom vanaf 12.30 uur Plaats: Fortboerderij Dijkzicht, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug (tel.
0297-582222)

Na afloop is er gelegenheid om met ontwerpers en andere betrokkenen in een informele sfeer van gedachten te wisselen.

Meer informatie en aanmelding van uw komst:
Mathieu Wagemans, InnovatieNetwerk, tel: 06 48131102
Marjolein Kisjes, Gemeente Haarlemmermeer, tel. 023 5676498