Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
11 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek en mevrouw C.J. Tydeman
(vragen binnen gekomen op 31 januari 2006
en antwoorden van het college verzonden op 14 februari 2006))


Op 25 januari heeft wethouder Jansen ons per brief geïnformeerd over de situatie rond de Rijnsweerdschool. Naar aanleiding van deze brief heeft de VVD in de commissie Maatschappelijke ontwikkeling rondvragen gesteld. De verwachte verduidelijking is echter onvoldoende gekomen.

De situatie is volgens de VVD als volgt:

Op dit moment zijn er 4 extra lokalen op het schoolplein van de Rijnsweerdschool. Die vier lokalen worden geheel gebruikt en geven op dit moment onvoldoende ruimte voor de groei van de school. Daarom heeft de gemeente twee extra lokalen geregeld in de Rubenslaanschool. De wethouder heeft aangegeven het vervoer van de ene locatie naar de andere te regelen. Dit betekent dat er 18 keer per week een bus(je) moet rijden van de Rijnsweerdschool naar de Rubenslaanschool.

In totaal zijn er dus 6 extra lokalen nodig naast het permanente schoolgebouw. Verwachting is dat dit de komende jaren niet minder wordt, de Rijnsweerdschool is immers een groeischool en ook als zodanig aangewezen.

De wethouder heeft aangegeven dat met SPOU is afgesproken dat er 4 lokalen en een speellokaal worden bijgebouwd. Daarnaast zullen de lokalen in de Rubenslaanschool slechts voor 1,5 jaar nodig zijn omdat er dan nieuwe lokalen bij de Rijnswerdschool zullen zijn bijgebouwd. Ook heeft de wethouder aangegeven dat het verbreken van het contract voor de huidige noodlokalen bij de Rijnsweerdschool, zo'n 150.000 zal kosten. In eerdere gegevens is aangegeven dat de huur van een noodlokaal zo'n 15.000 euro per jaar is.

Dit leidt bij de VVD tot de volgende aanvullende vragen:

1. Zijn bovenstaande gegevens juist?

Op twee punten behoeven bovenstaande gegevens een aanvulling, namelijk:
- Op basis van de teldatum 1 oktober 2005 heeft de Rijnsweerdschool recht op 17 lokalen. Naast het permanente schoolgebouw heeft de school dus 5 extra lokalen nodig. Zoals de wethouder in zijn brief van 25 januari aan de commissie heeft aangegeven kan de school uitbreiden met vier lokalen plus twee extra lokalen, onder voorwaarden, en een speellokaal. Volgens de prognose ontstaat in 2007 namelijk recht op nog een lokaal. De reeds op Programma 2005 toegezegde uitbreiding voorziet in vier permanente lokalen en de beschikbaarheid van twee lokalen aan de Rubenslaan. Voordeel van de Rubenslaan is dat daar ook de ruimtebehoefte tijdens de verbouwing van de Rijnsweerdschool kan worden opgevangen. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.
- De gemeente Utrecht hanteert het verschijnsel groeischolen niet noch komt dit voor in onze huisvestingsverordening. Wel wordt er bij het maken van leerlingenprognose gekeken naar de instroom van leerlingen in de onderbouw. Als deze instroom groter (of kleiner) is dan je op grond van de totale omvang van de school mag verwachten, dan wordt daar in de leerlingenprognose voor de school rekening mee gehouden. Dit gebeurt om een zo realistisch mogelijke prognose te hebben voor de benodigde capaciteit.

2. Kunnen we aannemen dat de huidige lokalen nog voor een periode van tenminste 2,5 jaar gehuurd moeten worden (150.000/15.000/4) ? Waarom is een dergelijk langdurig contract aangegaan wanneer de verwachting is dat er binnen 1,5 jaar nieuwbouw komt bij de Rijnsweerd school?

Bij het aangaan van een huurcontract voor noodlokalen wordt een inschatting gemaakt van de periode waarvoor de noodlokalen nodig zijn. Een meerjarencontract afsluiten betekent dat er minder huur betaald wordt dan wanneer er per jaar gehuurd wordt. Tot nu toe is niet gebleken dat er een onjuiste inschatting gemaakt is voor dit project. Wel is het zo, dat als men in wil gaan op onverwachte ontwikkelingen, zoals in dit geval het aanbod door de MR van de Rijnsweerdschool van acht asielzoekerswoningen, er een boete betaald moet worden. In de brief aan de commissie van 25 januari doet de wethouder overigens de suggestie dat na de verbouwing één of meerdere noodlokalen eventueel gehandhaafd kunnen worden indien de leerlingenpopulatie daartoe aanleiding geeft en de wettelijke vergunningen worden afgegeven.


3. Zijn de procedures voor de nieuwbouw reeds begonnen, ervan uitgaande dat deze tenminste een jaar in beslag nemen?

Het schoolbestuur heeft eind 2004 een beschikking gekregen voor de uitbreiding met vier permanente lokalen en een speellokaal. Vanaf dat moment kon het schoolbestuur starten met het project. Op dit moment (februari 2006) is het schoolbestuur bezig te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de uitbreiding. Er is dus nog geen plan ingediend.

4. Wat zijn de kosten voor het transporteren van kinderen van en naar de Rubenslaan?

De kosten bedragen E 80,- per dag (bij circa dertig leerlingen 'brengen en halen').
Op jaarbasis wordt dit: 200 x E 80,- = E 16.000,-.

5. Vallen deze kosten onder de doorvergoedingsregeling?

Nee

6. Er worden vier lokalen en een speelzaal bijgebouwd, terwijl er behoefte is aan zes extra lokalen. Om welke reden worden er niet meteen meer lokalen gebouwd, zeker als men rekening houdt met de verwachte groei van de Rijnsweerschool (een groeischool)?

Er komt een permanente uitbreiding van vier lokalen en een speellokaal en, afhankelijk van de leerlingentelling van 1 oktober 2006, worden er in een bouwstroom twee lokalen (of een lokaal) extra bijgebouwd. Dus indien de school het benodigde leerlingenaantal heeft, vindt uitbreiding plaats met maximaal zes permanente lokalen en een speellokaal.
De extra lokalen zijn door het schoolbestuur aangevraagd op het huisvestingsprogramma 2007. Vooruitlopend hier op wordt door het schoolbestuur de extra lokalen wel al meegenomen in de planning van de reeds toegezegde vier lokalen en een speellokaal. In de commissievergadering van 22 september 2005 heeft wethouder Janssen deze (extra) uitbreiding nader toegelicht.
Het 'voorschieten' van lokalen kan volgens de door de Raad vastgestelde huisvestingsverordening niet. Een nieuwe werkwijze moet worden vastgelegd in de verordening, om hierbij zorgvuldige en voor alle Utrechtse scholen eenduidige beslissingen te kunnen nemen. De volgende aanpassing van de verordening is voorzien voor eind 2006.


7. Is het met het oog op de groeiprognoses mogelijk om eventuele extra lokalen, bovenop de benodigde lokalen, als schoolwoning te bouwen, zoals eerder succesvol in Leidsche Rijn is gebeurd?

In geval de prognoses aanleiding geven dan voorzien wij in uitbreiding of maken gebruik van leegstand in de omgeving om de beperkte middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.Bij het Masterplan PO en (V)SO wordt onderzocht of er in bestaande wijken op een vergelijkbare wijze, met schoolwoningen, rekening kan worden gehouden met ontwikkelingen.

8. Welke voordelen biedt het predikaat groeischool?

Geen. Er is geen predikaat groeischool.

9. Welke scholen zijn nog meer aangewezen als groeischool en worden deze geconfronteerd met dezelfde problemen?

Zie beantwoording vraag 8. Er zijn wel meer scholen, ook in bestaande wijken die zich in dezelfde positie bevinden als de Rijnsweerdschool. Deze scholen worden inderdaad geconfronteerd met dezelfde problemen.


---- --