Persbericht
Basisscholen niet klaar voor nieuwe spelling
Verouderde spelling in boeken en onvoldoende kennis onder leraren
Den Haag, 14 februari 2006 Een half jaar voor invoering van de nieuwe spelling is 94% van de basisscholen hier nog niet klaar voor, blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo. De leraren maken zich voornamelijk zorgen over lesmateriaal met oude spelling en hun eigen kennis. Zo wijst het onderzoek uit dat 80% van de leraren boeken in de nieuwe spelling wil. Terwijl er op 8 van de 10 scholen nog niet is gesproken over de aanschaf ervan. Scholen hebben, ondanks de verplichting om de nieuwe spelling te onderwijzen, niet altijd het budget om nieuw materiaal te kopen. Educatieve uitgeverij Malmberg herkent de problemen rondom de invoering en biedt de scholen een oplossing. De uitgeverij neemt de helft van de aanschafkosten van de nieuwe boeken voor haar rekening.
Uit het onderzoek onder 741 leraren blijkt dat de invoering van de nieuwe spelling in het basisonderwijs voor grote problemen kan zorgen. Leraren zijn onvoldoende op de hoogte van de wijzigingen die de nieuwe spelling met zich meebrengt. Daarnaast hebben scholen niet altijd de financiële middelen om alle lesmaterialen opnieuw aan te schaffen en daarmee het onderwijs aan te passen aan de nieuwe spelling. Lesmaterialen worden doorgaans eens in de tien jaar vervangen. Dit betekent dat scholen nog jarenlang gebruik maken van lesmateriaal met de oude spelling. De overheid legt de scholen de nieuwe regels op, maar biedt hen geen financiële tegemoetkoming. Hierdoor dreigen kinderen de juiste spelling niet tijdig onder de knie te krijgen.
Kwaliteit basisonderwijs
Taalexpert Wim Daniëls zegt hierover: Je kunt kinderen natuurlijk geen schrijfwijzen aanbieden die niet meer geldig zijn. Dat druist in tegen het gegeven dat spellingvaardigheid voor een belangrijk deel bepaald wordt doordat woordbeelden zich in het geheugen vastzetten. Als een woord eenmaal fout is aangeleerd, is het moeilijk te corrigeren.
Dhr. Joep den Otter, directeur Malmberg Basisonderwijs: In onze contacten met scholen merken wij dagelijks dat zowel ouders als leraren zich zorgen maken over de invoering van de nieuwe spelling. Iedereen vindt het belangrijk dat de kwaliteit van het basisonderwijs gewaarborgd is via actuele lesmethodes. De nieuwe spelling moet nu eenmaal ingevoerd worden en wij willen de scholen hierbij helpen, ook al is dit een zeer kostenintensieve operatie voor ons.
Financiële tegemoetkoming voor basisscholen
De financiële positie van basisscholen laat echter in de meeste gevallen weinig ruimte over voor aanschaf van volledig nieuw lesmateriaal. Malmberg trekt zich dit probleem aan en is begonnen met de actie Paardenbloem . Zo betaalt de uitgeverij de helft van de aanschafkosten van de boeken in de nieuwe spelling. Daarnaast heeft Malmberg een inruilactie voor schoolboeken in de oude spelling. Eerder stuurde Malmberg al een informatiepakket aan basisscholen waarin de belangrijkste spellingwijzigingen worden toegelicht.
Nieuwe spelling: wat vooraf ging
Ruim zes maanden voor de invoering van de nieuwe spelling is het onderwerp al veelvuldig in de media geweest. Verschillende media boycotten de nieuwe spelling. Zij zijn van mening dat de regels onnodig onduidelijk zijn en doen er daarom niet aan mee. Minister Van der Hoeven van OCW heeft eind december al aangegeven dat er niet aan de nieuwe spelling getornd kan worden. Dit betekent dat vanaf september 2006 het voor alle basisscholen wettelijk verplicht is om de nieuwe spelling te onderwijzen.
Einde bericht
Malmberg
Malmberg is een toonaangevende uitgeverij met een marktleiderspositie in het basisonderwijs. In haar geschiedenis van 115 jaar heeft de uitgeverij een brede expertise opgebouwd ten aanzien van educatie en informatieoverdracht. Taal Actief, De wereld in getallen, Pluspunt, Bij de tijd, Praxisbulletin. Een kleine greep uit de vele uitgaven waarmee Malmberg in het basisonderwijs de positie van marktleider heeft bereikt.
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met: Hedwich van t Hullenaar / Natasja van der Laan, TNS Nipo Tel.: 020 522 5444
E-mail:
Voor meer informatie over Malmberg kunt u contact opnemen met: Joep den Otter, directeur Malmberg Basisonderwijs
Tel.: 073 628 8794
E-mail:
7a38b7.jpg