Date : Tuesday, February 14, 2006
Sender Name: Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid
Bouwbedrijven investeren 2,35% van de loonmassa in opleiding, bieden kansen aan allochtonen en zorgen voor een veilige instroom van nieuwkomers!
Persconferentie
Dinsdag 14 februari 2006 - Neder-Over-Heembeek
De bouwsector leeft en evolueert. De aandacht die een sector besteedt aan opleiding is daarvan een goede indicatie. Vandaag wil de bouwsector daarom even de positieve cijfers inzake opleiding in de verf zetten: het overtreffen van Europese richtlijnen qua investering, aantrekken van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en het accent op veiligheid door de organisatie van een sectoraal basisveiligheidsexamen.
1. Bouwbedrijven investeren 2,35 % van de loonmassa in opleiding Onze overheid en Europa zet sectoren aan om 1,9% van de loonmassa te investeren in opleiding en vorming. De inspanningen van de bouwsector overtreffen deze richtlijn. Bouwbedrijven investeren 2,35% van de loonmassa in opleiding, meer bepaald 66.000.000 euro. Dit is een berekening van alle opleidingsinspanningen die de bouwbedrijven leveren zowel zélf als sectoraal aangestuurd als meer informele inspanningen, meer bepaald integratie van nieuwe arbeiders in een ploeg en vervolmaking bij leveranciers van nieuwe materialen en uitrustingen. Van die 66 miljoen euro gaat 27 miljoen euro naar werknemersopleidingen, 3 miljoen euro naar onderwijs en 36 miljoen euro naar werkzoekendenopleidingen.
2. De bouw: veel kansen voor allochtonen
(n.a.v. een onderzoek uitgebracht door het FVB, Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid)
Mede dankzij de hoge inspanningen geleverd op het gebied van opleiding, is de bouwsector een sector die deuren opent voor allochtone werknemers. Voor de bouwsector vormen allochtonen een belangrijke wervingsreserve. Zes procent van de bouwvakkers is van allochtone afkomst. Bijna 4 op 5 onder hen heeft zijn roots in de Maghreb-landen of Turkije. Daarmee stelt de bouw proportioneel meer allochtonen tewerk dan veel andere sectoren.
Allochtonen in de bouwsector maken gretig gebruik van het sectoraal opleidingsaanbod. Naast de opleidingen die ook door andere bouwvakarbeiders veel gevolgd worden, zoals basisveiligheid VCA (Veiligheidschecklist Aannemers), slaan ook vaktechnische opleidingen zoals "Asbestverwijderaar" en "Isolatiemonteur" zeer goed aan. De bouwsector is steeds op zoek naar geschoolde bouwvakarbeiders. De sector is gestart met een aantal specifieke projecten in samenwerking met de lokale overheden om werkzoekenden te begeleiden naar een reguliere job in de bouwsector. De initiatieven bereiden kandidaten voor op een bouwopleiding om nadien aan de slag te gaan in een bouwbedrijf. Na succesvolle resultaten in Antwerpen tussen 2001 en 2005, werd het initiatief in 2005 uitgebreid naar Gent en Limburg. 85% van de werkzoekenden die via deze initiatieven een traject starten, komen effectief terecht in een reguliere job in de bouw. Deze projecten bereiken heel wat allochtone werkzoekenden. 65% van de kandidaten die effectief toegeleid worden naar een job in de bouw, is van allochtone afkomst.
In Vlaanderen lopen er zeer concrete gesprekken met diverse steden, namelijk Kortrijk, Mechelen, Dendermonde - Sint-Niklaas en Aalst - Ronse, over het opstarten van dergelijke projecten. Ook in Wallonië, meer bepaald in Charleroi en Luik, onderzoekt men de mogelijkheden voor gelijkaardige samenwerkingsakkoorden.
3. 5.500 bouwleerlingen nemen deel aan een sectoraal basisveiligheidsexamen!
Het FVB investeert in het bouwonderwijs. Voor scholen die een convenant aangaan met het FVB, neemt het FVB alle kosten op zich voor zowel de FVB opleidingen van de leerlingen, als voor de FVB bijscholingen voor leerkrachten. Het FVB wil de jonge afgestudeerden aanmoedigen om daadwerkelijk de stap naar de bouwsector te nemen. Uitgebreide convenantscholen kunnen rekenen op 500 ¤ per doorgestroomde jongere van het FVB.
Daarbovenop krijgen de leerlingen van deze scholen de kans om via de sector gratis het VCA-attest "Basisveiligheid" te behalen. Dat VCA-attest betekent voor de leerling een grote bijkomende troef bij zijn intrede op de arbeidsmarkt.
VCA is een veiligheids- en gezondheidsbeheerssysteem dat meer en meer opdrachtgevers opleggen aan hun aannemers. Eén van de vereisten uit dat beheerssysteem is dat alle bouwvakkers van de aannemer beschikken over zo'n VCA-attest.
Sinds 2003 organiseren het FVB en het NAVB (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf) dit examen voor de laatstejaarsstudenten van de convenantscholen. Het aantal deelnemers is in stijgende lijn. De voorbije 3 jaar namen telkens ongeveer 3.500 kandidaten deel. Dit jaar kunnen we met gepaste fierheid meedelen dat er zo'n 5.500 leerlingen ingeschreven zijn voor het examen op 14 maart 2006.
De sector is er rotsvast van overtuigd dat deze investering haar vruchten op langere termijn zal afwerpen, via de verdere terugloop van het aantal arbeidsongevallen.
De bouwsector vertegenwoordigd in 3 paritaire fondsen De zorg voor de actieve en toekomstige werknemers is een topprioriteit in de bouwsector, die 160.000 bouwvakkers en 26.000 ondernemingen telt. Daarom richtte het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC 124) in de jaren 1960 drie fondsen op. Het NAVB (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf): het preventie-instituut dat veilig en gezond werken stimuleert.
Het FVB (Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid): op het gebied van opleiding realiseert de bouwsector jaarlijks 410.000 opleidingsuren en stuurt ze 13.000 arbeiders op bijscholing. Het FBZ (Fonds voor Bestaanszekerheid): staat in voor de toekenning, financiering en uitkering van aanvullende en bovenwettelijke sociale voordelen.
Meer info:
Inge Maes
Dienst Pers & Communicatie FVB
T 02/210 03 38
GSM 0497/43 80 14
inge.maes@fvbffc.be
Carl Heyrman
NAVB
T 02/552 05 00
navb@navb.be
URL:
Picture: (None)
Attachments: (None)