Greenpeace wil maatschappelijke discussie energievoorziening

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Greenpeace roept op tot maatschappelijke discussie over toekomst energievoorziening Energiescenario Greenpeace kraakt nieuwe kolen- en kerncentrales

Greenpeace roept de politiek op tot een maatschappelijke discussie over de toekomst van de energievoorziening in Nederland. Van Geel stelt dat Nederland de klimaatdoelstellingen niet haalt zonder een nieuwe kerncentrale. De bewindsman baseert zich op het vandaag verschenen optiedocument van het Energie Centrum Nederland (ECN) en het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP). Inhoud, strekking en keuzes van dit document staan haaks op het onlangs uitgebrachte energiescenario van Greenpeace.

In dit scenario toont de milieuorganisatie aan dat de uitstoot van broeikasgassen tegen geringe meerkosten met dertig procent naar beneden kan in 2020 en met tachtig procent in 2050 zónder nieuwe kern- en kolencentrales. Simpelweg door efficiënter energiegebruik en forsere investeringen in biomassa, wind- en zonne-energie. Gezien de enorme kloof tussen het optiedocument en het energiescenario van Greenpeace daagt de milieuorganisatie het kabinet uit om een eerlijke maatschappelijke discussie over onze toekomstige energievoorziening te starten.

Het optiedocument van ECN en MNP kijkt slechts naar de periode tot 2020, maar de technologische energiekeuzes van vandaag bepalen de energievoorziening voor de komende veertig tot vijftig jaar. De energiekeuzes uit het optiedocument verkleinen de kansen van duurzame energiebronnen, die volgens hetzelfde document juist ook noodzakelijk zijn. Onderzoeksgeld van de overheid voor kernenergie, CO2-afvang en opslag gaat ten koste van de versnelde ontwikkeling van schone energie. Om klimaatverandering te voorkomen is een nog forsere reductie van CO2-uitstoot noodzakelijk. En dit kan alleen door zo snel mogelijk over te stappen naar een echt duurzame energievoorziening.

In de maatschappelijke discussie moeten ook de risico's rondom kernafval, radioactieve vervuiling, proliferatie en veiligheid van kerncentrales meegenomen worden. Kernenergie past niet in een duurzame energievoorziening vanwege het afval dat 240.000 jaar radioactief blijft. Milieustaatssecretaris Van Geel en energieminister Brinkhorst kunnen beter kiezen voor duurzame oplossingen voor de lange termijn dan belastinggeld te verspillen aan tijdelijke, vervuilende oplossingen.

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Rianne Teule, campagneleider kernenergie, 06-5206 2973
Arja Helmig, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-2503 1014

Welke wereldwijde problemen spelen er deze week rondom kernenergie? Lees op www.greenpeace.nl het weeekjournaal kernenergie.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en in zee.