Provincie Overijssel

Eerste âdigitale basisschooldocentenâ in Deventer

robot1.jpg (18 Kb)
Basisscholen in Deventer hebben vanaf 13 februari aanstaande de beschikking over de eerste âdigitale docentenâ. In een virtuele leeromgeving kunnen de leerlingen zelfstandig kennis en ervaring opdoen in bijvoorbeeld rekenen, taal en geschiedenis. Daarnaast kunnen leerkrachten met het programma zelf eenvoudig content, zoals videofragmenten, fotoâs, tekeningen en geluidsopnamen maken. Het virtuele programma voor het basisonderwijs is ontwikkeld door het bedrijf Infomask in samenwerking met de PABO van Saxion Hogescholen.

Acht docenten gaan de kinderen begeleiden bij deze nieuwe leervorm âLearning Onlineâ. Gedeputeerde Carry Abbenhues reikt op 13 februari de eerste certificaten uit aan de docenten die de cursus âLearning Online voor basisscholenâ hebben gevolgd. Dit gebeurt bij het bedrijf Infomask te Deventer (www.infomask.nl). Virtuele leeromgevingen worden tot nu toe vooral ingezet in het hoger onderwijs. Met de ontwikkeling van het project âLearning Onlineâ is een eerste stap gezet voor e-learning in het basisonderwijs. Deventer heeft hiermee een primeur.

Scholen kunnen het product gebruiken via een breedbandaansluiting of via ânormaalâ internet. De gemeente Deventer betaalt de eerste 10 abonnementen voor basisscholen. De gemeente stimuleert dit via haar breedbandinitiatief âDeventer Breedâ (www.deventerbreed.nl). Infomask doet daar eenzelfde aantal abonnementen bij. Daarmee kunnen 20 basisscholen in Deventer in aanmerking komen voor een gratis abonnement. Na de proef in Deventer wordt âLearning Onlineâ ook uitgebreid naar andere basisscholen in Overijssel.

Om de ontwikkeling van âLearning Onlineâ mogelijk te maken, heeft de provincie Overijssel een subsidie van ⬠105.000,-- beschikbaar gesteld. Breedband kan veel betekenen voor sectoren als onderwijs, zorg, cultuur en creativiteit. Daarom stimuleert het provinciebestuur de breedbandmarkt. Dit gebeurt niet alleen door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen via vraagbundelingstrajecten, maar ook door de ontwikkeling van breedbanddiensten met financiële middelen te ondersteunen. Het beleid van de provincie op het gebied van breedband en de mogelijkheden voor bedrijven en instellingen om voor subsidie in aanmerking te komen, staan beschreven in het Actieprogramma Breedband Overijssel 2005 â 2007. Het actieprogramma is te downloaden via www.overijssel.nl.

Aan teleleren gaf het Nederlandse bedrijfsleven vorig jaar 28 miljoen euro uit. Daarmee staat deze opleidingsvorm in Nederland nog in de kinderschoenen. Onderzoek wijst echter uit dat de komende vijf jaar de uitgaven jaarlijks zullen verdubbelen. De onderwijswereld ontwikkelt zich hierin tot een belangrijke speler.