Campagne CDA


14-02-2006 | Eindtoets voor alle leerlingen basisonderwijs

Op veel basisscholen is vorige week de CITO-eindtoets afgenomen. Een spannende tijd voor veel leerlingen, maar kennelijk niet voor allemaal. Op sommige scholen wordt gekozen om een aantal leerlingen niet mee te laten doen. Soms met een goede reden, bijvoorbeeld omdat leerlingen nog te kort in Nederland zijn om de vragen te begrijpen of omdat het niveau te laag is om een voorspelling te doen voor een geschikte vervolgopleiding. In dat geval kan er een niveautoets worden afgenomen. Maar soms wordt ook een verkeerd argument gebruikt om leerlingen niet te laten meedoen. Scholen zijn dan bang dat deze leerlingen het gemiddelde resultaat van de school naar beneden halen.

Woordvoerder De Vries: 'We hebben het over 1 op de vijf leerlingen die de toets niet maakt. 1 op de vijf in Amsterdam en Rotterdam, in sommige deelgemeenten zelfs nog meer. Ik kan me niet voorstellen dat zoveel leerlingen niet in staat zouden zijn een eindtoets te maken, welke dan ook. Leerlingen en hun ouders worden hiermee te kort gedaan. Het CDA wil dat de minister uitzoekt hoe dat zit. Bij een gefingeerde uitslag is niemand gebaat. Het geeft geen duidelijkheid, niemand is ermee geholpen.'

De CITO-eindtoets is de meest gebruikte eindtoets in het basisonderwijs en wordt afgenomen als een tweede gegeven naast het advies van de school. In tachtig procent van de gevallen komt het advies van de CITO toets overeen met het advies van de leerkracht, in twintig procent van de gevallen besluiten ouders en leerkrachten tot een andere school voor voortgezet onderwijs dan de uitslag adviseert. En dat is maar goed ook, want leerkachten en ouders kunnen de beste inschatting maken van de mogelijkheden van hun kinderen. Eigenlijk hebben alle leerlingen en hun ouders er recht op om via een eindtoets een beter beeld te krijgen van hun mogelijkheden. Alle scholen moeten daarom een eindtoets afnemen', aldus De Vries.