Ingezonden persbericht


persbericht

Kostenbesparing 600 miljoen euro

start landelijk depressie initiatief

Utrecht, 14 februari 2006. Vandaag start het Trimbos-instituut het Depressie Initiatief, een driejarig landelijk programma gericht op preventie en behandeling van depressie. Deze aanpak loont omdat preventie en de adequate behandeling van psychische stoornissen een positieve impact op de volksgezondheid hebben. Mensen zijn minder lang ziek, plegen minder vaak zelfmoord en gaan sneller weer aan het werk. Het Depressie Initiatief is een project waarbij zowel de hulpverlener als patiënt betrokken worden. Een groot deel van de WAO instroom wordt bepaald door psychische stoornissen, met depressie als grootste categorie. De maatschappelijke kosten van depressie bedragen 1,3 miljard euro per jaar. Deze instroom is met de helft te reduceren door een gecombineerde aanpak gericht op preventie, vroegdiagnostiek en doelmatige behandeling in de hele gezondheidszorg. Hierdoor is op jaarbasis 600 miljoen euro te besparen. Het project wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut in samenwerking met ruim 30 GGZ-instellingen, 80 huisartspraktijken, het VUmc, het EMGO-instituut, het iMTA en het NESDA consortium. Het wordt gefinancierd door het Centraal Fonds RVVZ van de zorgverzekeraars.

Bij patiënten die de huisarts bezoeken lijdt 20% aan een, vaak niet onderkende, depressie. Indien een antidepressivum wordt voorgeschreven maakt slechts 50% van de patiënten de behandeling af. Door een goede diagnostiek en behandeling volgens het stepped care principe (psychotherapie als het kan, medicatie als het moet) bij zowel de huisarts als de patiënt te bevorderen is de efficiëntie van behandeling vermoedelijk met 10% te verbeteren. Het Depressie Initiatief bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste preventie door betere vroegsignalering, screening en diagnostiek. Ten tweede het landelijk implementeren van de multidisciplinaire richtlijn voor depressie middels de doorbraakmethode. Ten derde de kosteneffectiviteit evalueren van de stepped care aanpak bij ziekenhuispatiënten die ook depressieve klachten hebben, bij depressieve patiënten in de huisartspraktijk en in de bedrijfsgeneeskundige setting. Daarnaast is het de bedoeling dat patiënten informatie krijgen over de hulp die zij kunnen verwachten voor de behandeling van hun depressie. Artsen en andere hulpverleners worden voorzien van efficiënte middelen voor de behandeling van depressie, afgeleid van de multidisciplinaire richtlijn. En de zorgverzekeraars worden geïnformeerd over de doelmatigheid van deze interventie.

Deze nieuwe aanpak sluit aan bij de doelstellingen van de European Alliance Against Depression, waarin goede behandeling van depressie met het oog op suicidepreventie centraal staat. Preventie loont om milde depressieve klachten te verminderen en het optreden van ernstige depressie te voorkomen. Het Trimbos-instituut juicht dan ook toe dat psychische stoornissen mede zullen worden opgenomen in de nieuwe preventienota die momenteel in voorbereiding is, en streeft ernaar door doelmatige behandeling en preventieve maatregelen het grote maatschappelijke probleem depressie terug te dringen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harald Wychgel, tel. 030-297 11 16, voorlichter van het Trimbos-instituut.