Ingezonden persbericht


Reactie CBL op onderzoek leeftijdsdiscriminatie in de supermarktbranche

Op 14 februari 2006 heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) de conclusies gepresenteerd van haar onderzoek in de supermarktbranche naar het vóórkomen van leeftijdsdiscriminatie. Het onderzoek is op verzoek van CNV Jongeren gehouden naar aanleiding van klachten van supermarktmedewerkers die zij had verzameld.

Het CBL heeft nog niet in detail kennis kunnen nemen van de bevindingen van de CGB. Uit de toelichting blijkt wel dat het een zeer complexe zaak betreft. In ieder geval heeft de CGB in de branche geen ontoelaatbaar beleid gevonden om jongeren op grond van hun leeftijd anders te behandelen. De branche heeft steeds aangegeven dat de hoge in- en uitstroom onder jongeren verklaard wordt door karakteristieken van de branche en de aard van de werkzaamheden. Van een structureel beleid met sturing naar leeftijd is geen sprake. Ter illustratie: het gaat om ca. 50.000 jongeren die jaarlijks de branche verlaten en ongeveer een gelijk aantal dat weer toetreedt.

De Commissie lijkt in haar toelichting deze visie op de branche te delen.

Medewerkers spelen in de supermarktbranche een belangrijke rol. De branche ziet in deze constatering een bevestiging van het beeld dat zij een belangrijke startersbranche is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Op jaarbasis doen tienduizenden jongeren hun waardevolle eerste werkervaring op bij hun eerste baan in de supermarkt. Naast werkritme en het samenwerken met collega's in een dynamisch personeelsteam, is het voor jongeren een eerste kennismaking met bedrijfsprocessen en hun eerste inkomen.

De CGB erkent deze rol van de supermarkt en vindt dat de doelstelling van de overheid met het wettelijk minimum jeugdloon - bevordering van de arbeidsparticipatie van jongeren - de supermarkten rechtvaardigt om voor startersfuncties vooral jongeren te werven. De CGB denkt hierbij net als de branche aan vulploegmedewerkers en kassamedewerkers. Bij het werven van jongeren voor deze functies heeft de Commissie geen ongeoorloofd onderscheid geconstateerd.

Daarnaast heeft de CGB onderzoek gedaan naar het niet verlengen van arbeidsverhoudingen na enkele tijdelijke arbeidscontracten waardoor er geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. De CGB heeft aangegeven dat het niet aanbieden van een nieuw contract - dat dan voor onbepaalde tijd is - kan leiden tot een niet gerechtvaardigd onderscheid op basis van leeftijd. De ondernemingen in de branche houden bij hun arbeidscontracten met deze richtlijnen rekening. Immers, ook de supermarktbranche erkent dat een onderscheid naar leeftijd alleen toelaatbaar is wanneer dat objectief gerechtvaardigd is.

De branche houdt zich aan de geldende wetgeving en ziet geen reden om bij de huidige toepassing van de wet flex en zekerheid en het toepassen van het stelsel van WML-jeugdlonen, die zijn vastgelegd in een met vakbonden afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst voor de hele levensmiddelenbranche, verandering aan te brengen.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Jules van Well hoofd Personeel en opleiding van het CBL 070-3376200 of 06-46176756.