Unicef



Geheimzinnige ziekte grijpt om zich heen in Zuid-Sudan 14 februari 2006, Juba - In Yei, in het zuiden van Sudan, waart een ziekte rond waarvan de oorzaak nog onbekend is. Er zijn al ruim 900 besmettingsgevallen, waarvan de helft kinderen. Unicef probeert te achterhalen om welke ziekte het gaat en biedt hulp aan de bevolking.

Een moeder geeft water aan haar uitgedroogde kind. Foto: Unicef Sudan/Musse
Een moeder geeft water aan haar uitgedroogde kind. Foto: Unicef Sudan/Musse

De uitbraak van de mysterieuze ziekte is slechts twee weken geleden, maar de reactie van de regering en onder andere Unicef is snel geweest. Nadat duidelijk werd dat het hier niet om een 'gewone' ziekte ging, zijn meteen monsters genomen. Deze zijn voor analyse naar een laboratorium in Kenia gestuurd. Waars

Al 16 doden
Daarnaast is de directe hulp snel op gang gekomen. Als diarree lang aanhoudt, is de kans op uitdroging van het lichaam groot. Zeker bij kinderen kan dit leiden tot levensbedreigende situaties. Inmiddels zijn 16 mensen aan de ziekte overleden, waaronder twee kinderen.

Unicef heeft onder meer 'oral rehydration salts' (ORS) naar Yei gestuurd, zodat patiënten tegen de door diarree veroorzaakte uitdrogingsverschijnselen kunnen worden behandeld. Daarnaast wordt er gezorgd voor zeep, waterzuiveringsmiddelen, opslagmiddelen voor water en materialen om waterpompen te repareren en om nieuwe bronnen aan te boren.

Een zieke man wordt behandeld in het ziekenhuis in Yei. Foto: Unicef Sudan/Musse
Een zieke man wordt behandeld in het ziekenhuis in Yei. Foto: Unicef Sudan/Musse

Om de ziekte de baas te worden, is het namelijk noodzakelijk dat de bevolking de beschikking heeft over schoon water en let op een goede hygiëne. Voorlichters gaan van deur tot deur om de inwoners van Yei en omgeving te vertellen hoe ze zich tegen de ziekte kunnen beschermen.

Verzetsleger van de Heer De toegang tot Yei wordt bemoeilijkt door een Ugandees rebellenleger dat actief is in deze streek. Het 'Verzetsleger van de Heer' zoals deze groep heet, staat bekend om zijn quasi-religieuze achtergrond, maar vooral vanwege het extreme geweld dat de soldaten gebruiken. Desalniettemin is het Unicef gelukt hulp ter plaatse te krijgen.

Update 14 februari
Uit het monster dat in Kenia is onderzocht, blijkt dat waarschijnlijk om cholera gaat. Ook in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, zijn mensen ziek geworden. Er zijn nu 1200 besmettingsgevallen en 26 doden gemeld. Unicef vliegt versterkend voedsel naar de getroffen regio, bestemd voor ondervoede kinderen. Op deze manier hoopt Unicef de weerstand van deze kinderen tegen cholera te verhogen.