Dienstenbond CNV

Principeakkoord VPL bij Raet
14-02-2006

Sinds 1 januari is het fiscaal onmogelijk geworden om nog te sparen voor een eerder uitreden dan op je 65e jaar. Om te voorkomen dat geld voor en flink deel bij de belastingdienst terecht zou komen moest de bestaande regeling worden aangepast. Hierbij was het uitgangspunt dat de aanspraken van de werknemers zoveel mogelijk in stand bleven en dat de operatie voor Raet budgetneutraal zou zijn.

Aanpassing Raet-Fortis-regeling:
De pensioenregeling moet omhoog van 62 naar 65 jaar. Niet iets wat we zelf hebben bedacht het is sinds 1 januari wettelijk bepaald. Gelijktijdig moet de premiestaffel van de standaard pensioenregeling aan de gewijzigde regelgeving worden aangepast. Dat om een zogeheten tijdsevenredig pensioen op te bouwen.

Tot 1 januari werd voor medewerkers tot 40 jaar 12% premie ingelegd. Vanaf 40 jaar was dat 17% en voor een kleine groep boven de 50 jaar 22%. De medewerker betaalde tot een salaris van 45.960,-- 5% pensioenpremie en boven dat inkomen 7% pensioenpremie. Het restant van de premie was voor rekening van Raet. De opbouw van het pensioen en de betaling van premie werd en wordt- gedaan over het salaris minus de franchise. De franchise is het bedrag dat na je pensionering wordt gecompenseerd door de AOW. De franchise bij Raet was 16.392. Dat is relatief hoog. Gedwongen door wetgeving waren we verplicht de pensionregeling te wijzigen. Daarbij hebben we er naar gestreefd de nieuwe regeling zodanig in te richten dat ze op 62 jarige leeftijd hetzelfde biedt als de oude regeling en tegen dezelfde kosten. Zoals gezegd wordt de premiestaffel aangepast aan de gewijzigde wetgeving. De in te leggen premie gaat variëren van 4,25% tot 25.30%. Voor jongeren wordt minder premie ingelegd omdat het geld lang kan renderen, voor ouderen wordt meer ingelegd omdat het geld juist korter kan renderen.

In de nieuwe regeling gaan medewerkers al vanaf hun 18e jaar pensioen opbouwen. Om zoveel als mogelijk de oude pensioenuitkomst te behouden gaat de pensioengrondslag omhoog. Dat gebeurt door de franchise te verlagen naar het fiscaal toegestane minimum van 11.354. In de nieuwe situatie wordt er dus over een aanzienlijke groter deel van het salaris pensioen opgebouwd. Gelijktijdig wordt de eigen bijdrage van werknemers verlaagd van 5% naar 4,25%. Boven het grensbedrag van 45.960 blijft de eigen bijdrage 7%.

Wat is het gevolg van de pensioenaanpassing


* minder betalen en minder pensioen opbouwen 8% van de werknemers


* minder betalen en meer pensioen opbouwen 32% van de werknemers


* meer betalen en minder pensioen opbouwen 23% van de werknemers


* meer betalen en meer pensioen opbouwen 36% van de werknemers

Hoe de aanpassing voor u zal uitwerken hangt af van de combinatie leeftijd en salaris. Voor de meeste werknemers is de operatie neutraal. Voor de groep die er op achteruitgaat hebben we duidelijke grenzen afgesproken tot hoever die achteruitgang mag gaan.

Overgangsmaatregel
Met Raet is overeengekomen dat geen enkele medewerker op pensioendatum er meer dan 2,5% op achteruit mag gaan. Als dat toch zo is dan wordt de achteruitgang gecompenseerd door een maandelijkse aanvulling op het salaris. Het geld kan worden gebruikt om bij te storten in de pensioenpot. De uitkomst is dat niemand op de leeftijd van 62 jaar minder dan 97,5% opbouwt van het voorheen voorziene pensioen. En er is afgesproken dat voor wie meer moet betalen en minder opbouwt de extra kosten voor rekening van Raet zijn.

Prepensioenregeling ex-ARC en ex-CBA .
Het betreft hier 27 werknemers wat is er afgesproken. Medewerkers die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn kunnen gewoon nog gebruik maken van de oude regeling. Voor medewerkers die op 1 januari 2005 jonger waren dan 55 jaar mag de regeling niet voortgezet worden. Voor deze groep wordt de regeling dan ook afgeschaft. Maar wat de mensen daarmee mislopen wordt volledig gecompenseerd door een maandelijkse aanvulling op het salaris. Wie dat wil kan het geld gebruiken voor zijn pensioenpot of voor een storting in de levensloopregeling.

VUT- overgangsmaatregel:
Het gaat hier om ruim 70 medewerkers. Ook voor deze mensen geldt dat wie op 1 januari 2005 55 jaar of ouder was, de regeling gewoon wordt voortgezet. Voor de groep die daarentegen op 1 januari 2005 jonger was dan 55 jaar geldt een tweetal situaties.

* Er zijn mensen die de toezegging hebben dat ze op de leeftijd van 62,5 jaar op hun pensioen een aanvulling krijgen tot 72,5% van hun salaris. De toezegging aan deze mensen wordt zo veel mogelijk in stand gehouden Raet zal extra geld storten in de bestaande pensioenregeling. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de maximale fiscale ruimte. Er wordt niet meer gestort dan de fiscale ruimte toelaat.

* Er zijn ook mensen die de toezegging hebben dat ze in 2013 een eenmalige storting ontvangen. Voorwaarde is dat ze op die datum nog steeds in dienst van Raet zijn. Deze toezegging blijft gewoon bestaan.

Individuele toezeggingen:
Het kan zijn dat Raet werknemers heeft met wie in het verleden afwijkende pensioenafspraken zijn gemaakt. Voor zover er individuele toezeggingen bestaan, is met uw werkgever afgesproken dat die op een vergelijkbare wijze zullen worden opgelost. Al met al een gecompliceerd verhaal. Nog even voor alle duidelijkheid. De aanpassing van de pensioenregeling is er op gebaseerd om mensen de mogelijkheid te bieden er ook in de toekomt met 62 jaar uit te gaan. Wie er echter voor kiest om later met pensioen te gaan ontvangt een pensioen dat vaak hoger zal zijn dan waarin de oude regeling op gerekend kon worden. Wij zijn van mening dat we over het pensioen goede afspraken hebben kunnen maken. Wij nodigen u uit uw mening te mailen naar hilversum@cnvdibo.nl