Ingezonden persbericht
De Challenge Côtes du Rhône....A vos marques, prêts? Partez!
Rotterdam, 24 oktober 2005
Deze maand wordt het startschot gegeven voor de voorronde van de Challenge van de Côtes du Rhône, editie 2006. In deze internationale competitie, die dit jaar voor de vijfde maal wordt georganiseerd, strijden leerlingen van hotelscholen en andere horeca-opleidingen om de titel van
'beste internationale leerling sommelier'.
Naast Nederland nemen dit jaar ook België, Duitsland, Zwitserland, Ierland en Canada deel. Met het organiseren van de wedstrijd wil de Côtes du Rhône haar toekomstige vertegenwoordigers - sommeliers en restaurateurs - uitgebreid kennis laten maken met het grote en diverse aanbod van wijnen uit de streek. Dit jaar zal daarbij extra aandacht uitgaan naar de 4 nieuwe appellaties die de Côtes du Rhône sinds 2005 rijk is: 'Massif d'Uchaux', 'Plan de Dieu', 'Puymeras' en 'Synargues' zijn 4 nieuwe AOC Côtes du Rhône Villages met 'nom geographique', ofwel geografische aanduiding. Deze laatste term vervangt de toevoeging 'de commune' die voorheen gebruikt werd voor de Côtes du Rhône Villages. Een andere verandering betreft de cru Beaumes de Venise, die tegenwoordig ook betrekking heeft op de rode wijnen uit de streek en niet meer alleen is voorbehouden aan de categorie Vin Doux Naturel. Deze veranderingen brengen het totaal aan Côtes du Rhône Villages met 'geografische aanduiding' op 19 en het aantal lokale AOC's, ofwel de crus des Côtes du Rhône op 16.
Ook dit jaar bestaat de wedstrijd weer uit 3 onderdelen:
De voorrondes op de scholen zelf van oktober tot en met december 2005
Door middel van uitgebreid lesmateriaal en een selectie van Côtes du Rhônewijnen, stomen de docenten hun leerlingen klaar voor deelname aan de Challenge. Ter afsluiting van de voorronde, vinden er in december op alle scholen examens plaats, die bestaan uit een theoretische toets en een proeftechnisch examen. De resultaten van deze examens bepalen welke leerling de school gaat vertegenwoordigen bij de Nationale Finale op
13 februari 2006.
Nationale Finale op 13 februari 2006 op de Middelbare Hotelschool te Den Haag
Tijdens de nationale finale in Den Haag wordt de winnaars van de afzonderlijke scholen het vuur aan de schenen gelegd: voor een jury van professionals dienen de kandidaten te laten zien dat ze de Côtes du Rhône volledig beheersen. Hier wordt zowel theoretische als praktische kennis getoetst. Ook pers en professionals uit de horeca kunnen de finaledag bijwonen.
Internationale Finale op 15 mei 2006 in Avignon
De nationale winnaar reist samen met zijn of haar docent af naar Avignon om de strijd aan te gaan met de finalisten uit de andere deelnemende landen en zo de titel 'beste internationale leerling sommelier 2006' te bemachtigen.
Voor meer informatie over de Challenge Côtes du Rhône 2006 kunt u contact opnemen met Marie-Thérèse van Boxtel, tel: 010 476 01 98 of per email: