European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/25

Brussel, 13 februari 2006

6291/06 (Presse 43)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het bekendmaken van de officiële uitslagen van de verkiezingen in Irak van 15 december 2005

De Europese Unie is verheugd over de bekendmaking van de officiële uitslagen van de verkiezingen in Irak van 15 december 2005 door de onafhankelijke kiescommissie van Irak.

De Europese Unie betuigt zijn respect voor het Iraakse volk dat met grote vastberadenheid aan de verkiezingen heeft deelgenomen. De Europese Unie spreekt haar erkentelijkheid uit voor de belangrijke rol die de onafhankelijke kiescommissie van Irak en de bijstandsmissie van de Verenigde Naties voor Irak hebben gespeeld bij het efficiënt laten verlopen van deze verkiezingen.

De Europese Unie moedigt de spoedige vorming aan van een nieuwe grondwettelijk gekozen en waarlijk representatieve regering, rekening houdend met de noodzaak van de betrokkenheid van allen en een brede deelname zonder uitzondering van alle relevante politieke groeperingen die ernaar streven hun doelen langs vreedzame en democratische weg te bereiken.

Zoals aangegeven in de conclusies van de Raad van 30 en 31 januari 2006, bevestigt de Europese Unie opnieuw haar bereidheid het Iraakse volk te steunen bij de verdere verbreding van de consensus over de toekomst van hun land, onder meer door middel van een grondige en transparante toetsing van de grondwet. De EU doet een beroep op de internationale gemeenschap om de nieuwe Iraakse regering en de raad van vertegenwoordigers steun te verlenen.

Hiertoe ondersteunt de Raad met kracht de inspanningen van de Arabische Liga om begin 2006 een conferentie van nationale eensgezindheid te organiseren. De Raad blijft vastbesloten het proces van politieke overgang in Irak en de economische en sociale wederopbouw te ondersteunen. Hij herinnert aan de steun die hij reeds biedt via de geïntegreerde rechtsstaatmissie van de EU in Irak (EUJUST LEX), en door ondersteuning van het politieke proces en de verbetering van de basisdienstverlening. Hij blijft eveneens vasthouden aan een geregelde politieke dialoog met Irak, overeenkomstig de gemeenschappelijke verklaring EU-Irak, en aan het aangaan van contractuele betrekkingen met Irak.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.