Kngf geleidenhonden

KNGF geleidehonden legt basis voor nieuwe liefdes
Juiste 'match' tussen geleidehond en baas vergt nauwkeurig koppelaarswerk

Amstelveen, 13 februari 2006 - Met Valentijn koppelt KNGF Geleidehonden weer een aantal jonge geleidehonden aan hun nieuwe blinde of zeer slechtziende baas. Klaar om voor hen aan het werk te gaan en tevens een trouwe kameraad te zijn. Dat betekent voor de baas 'vlinders in de buik', want dit is het officiële begin van een intense relatie. Vaak ontstaat er pure liefde tussen de geleidehond en zijn baas, al dan niet op het eerste gezicht. Aan de juiste match wordt dan ook speciale aandacht besteed door de geleidehondenschool.

Opleidingsinstituut en match-maker
Geleidehonden leiden hun gebruikers langs obstakels onderweg en behoeden hen voor gevaarlijke situaties. Zo kan de visueel gehandicapte zich zelfstandig in de maatschappij bewegen. KNGF Geleidehonden leidt de honden in twee jaar tijd op tot volwaardige geleidehond. Het opleidingscentrum let daarbij streng op de kwaliteiten van de hond; zijn nieuwe baas moet immers letterlijk blindelings op hem kunnen vertrouwen. 'Niet minder belangrijk is de combinatie tussen de geleidehond en zijn gebruiker', vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. 'We letten er op dat beide karakters bij elkaar passen, maar ook het looptempo van de hond moet aansluiten bij dat van zijn baas en de hond moet de hoeveelheid werk die zijn baas voor hem in petto heeft aankunnen. Het is voor ons daarom van belang om vooraf de hond en de aanstaande geleidehondgebruiker goed te matchen. Wat dat betreft zijn we naast opleidingsinstituut eigenlijk ook een bijzondere match-maker.'

Vlinders in de buik
Jolanda van Wijk krijgt vandaag haar derde geleidehond: Pearly. De eerste kennismaking was eind december. Jolanda vertelt: 'De eerste ontmoeting gaf mij een prettige kriebel. Uiteraard is het belangrijk dat ze het geleidewerk goed beheerst, maar er was meer wat mij aansprak. Pearly was meteen op haar gemak. Ze ging al snel bij me op haar rug liggen en wilde heerlijk op haar buik geaaid worden. Ik voelde een klik tussen onze karakters en wist: met deze hond wil ik aan de slag, met haar kan ik iets moois opbouwen! Pearly is een kruising tussen een Duitse herder en een Labrador Retriever, precies wat ik altijd al wilde. Ze lijkt op mij; we zijn allebei rustig, maar als er gewerkt moet worden doen we dat het liefst met veel pit. Ik wist direct: zij vult mij goed aan. Dat geeft me zekerheid en biedt mij balans.' Pearly zal Jolanda vanaf nu onvoorwaardelijk vergezellen bij tal van activiteiten in haar drukke leven. Ze begeleidt haar om naar de sportvereniging te gaan, onderweg van en naar het werk of bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Tijdens de instructie bij KNGF Geleidehonden die Jolanda en Pearly de komende week doorlopen, leren ze samenwerken en op elkaar vertrouwen.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familieleden of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die een geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 60 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.


- Einde bericht -