Politie Flevoland

Medaille RIT'ers voor hulp na Tsunami

Lelystad, 13-02-2006 o De herinneringsmedaille voor Humanitaire hulpverlening bij rampen is uitgereikt aan de medewerkers van het Rampen Identificatieteam (RIT), waaronder drie medewerkers van Politie Flevoland. Eric Kok, Charles Lamens en Bram Schoon kregen de medaille uit handen van minister Kamp van Defensie. Er is op aanvraag een foto beschikbaar van de drie medewerkers van Flevoland.

Tijdens een speciale bijeenkomst in theater Orpheus in Apeldoorn op dinsdag 31 januari kregen in totaal 142 RITers de medaille. Zij waren allen ingezet voor hulp in het rampgebied in Azië na de Tsunami die met de kerst in 2004 woedde. Eind december 2005 keerde de laatste groep RITers terug van hun werkzaamheden. Hun taak was vooral het identificeren van de talloze slachtoffers.

Militair
Bijzonder is, dat de medaille voor het eerst is uitgereikt aan niet-militairen. Normaalgesproken is deze herinneringsmedaille een militaire onderscheiding. Daarom waren naast minister Kamp ook minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de plaatsvervanger van minister Bot van Buitenlandse Zaken aanwezig. Overigens is dit de eerste eremedaille voor de drie Flevolandse medewerkers.

Lauwertak
De herinneringsmedaille is in Nederland vijf keer eerder uitgereikt: voor Tunesië (1969/1970), Soedan (1974), Rwanda (1994), Albanië (1999) en nu voor Azië (2004). Op de medaille staat een symbolische handreiking met op de achtergrond een zwaard omstrengeld door een lauwertak en de tekst De helpende hand werd geboden. Aan de achterkant staat het rijkswapen.

Rampenbrigade
Oorspronkelijk, in 1971, is de onderscheiding ingesteld als herinneringsmedaille rampenbrigade, voor deelname in militair verband aan daadwerkelijke hulpverlening in een door de Minister van Defensie aangewezen rampgebied. Toen de Rampenbrigade als eenheid ophield te bestaan, is de naam in 1994 aangepast. In 2002 is bij Koninklijk besluit de toekenning verruimd, waardoor hij ook kan worden uitgereikt aan degenen die deel uitmaken van of tezamen met de krijgsmacht aan de hulpverlening hebben deelgenomen.