Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Politiemensen met plezier naar hun werk

Politiemensen zijn van jong tot oud erg gemotiveerd met hun werk bezig. In hun enthousiasme voor hun werk komt met het stijgen van het aantal dienstjaren niet of nauwelijks verandering. Dit is de uitkomst van een representatief onderzoek dat op initiatief van de Nederlandse Politiebond (NPB) door TNO is uitgevoerd onder 1024 politiemedewerkers.

De afgelopen jaren bereikten de NPB signalen dat het politiemedewerkers vanaf veertig jaar steeds meer moeite kostte om zich enthousiast te blijven inzetten tot het einde van hun loopbaan. Gezien de toenemende vergrijzing van de politiekorpsen en de actuele discussie over het langer doorwerken besloot de Subsidiecommissie Arbeidsmarkt- en Opleidingsprojecten Politie (SAOP) geld beschikbaar te stellen om deze signalen te laten onderzoeken.

Gemiddelde score 7,8
De uitkomst van het TNO-onderzoek is dat over de hele linie bekeken de motivatie van het politiepersoneel juist hoog te noemen is. In de regel gaan politiemensen van 40 jaar en ouder dagelijks even gemotiveerd aan het werk als hun jongere collega's: op een schaal van 1 tot 10 was de gemiddelde score van alle respondenten 7,8 - onafhankelijk van leeftijd, functie of geslacht.
Ruim tweederde van de ondervraagden liet weten elke dag met plezier naar het werk te gaan. Iets minder dan een kwart zei weliswaar gemotiveerd te zijn, maar het zou beter kunnen. Slechts vijf procent antwoordde dat ze 'liever van vandaag dan morgen zouden vertrekken' of 'hun tijd uitzaten'.

Motivatieverschillen
Er zijn geen verschillen in motivatie gevonden tussen mensen die al lang in hun huidige functie werken of juist kort. Ook maakt het voor de hoogte van de motivatie niet uit hoe lang iemand al in het politievak zit. Wel gaan politiemensen die het gevoel hebben dat hun functie en hun werkervaring in evenwicht zijn, met meer plezier naar hun werk dan collega's bij wie dat niet het geval is.

Motivatiefactoren
De werkbelasting (zowel fysiek als emotioneel) is volgens de ondervraagden niet of nauwelijks van invloed op hun werkmotivatie. Dit geldt ook voor de toepassing van nieuwe technologieen.
Niet of minder gemotiveerde werknemers verwachten dat hun werkplezier zal toenemen als het korps meer waardering zou tonen voor hun kennis en werkervaring. Ook zou men het op prijs stellen als het management/de leidinggevende beter zou luisteren naar de werkvloer.

Aanbevelingen
In veel minder gevallen dan je misschien zou verwachten - namelijk een kwart - wordt een teruglopende motivatie tijdig aangekaart bij een leidinggevende. De eerste aanbeveling in het onderzoeksrapport is dan ook van de motivatie een vast gespreksonderwerp te maken tijdens functioneringsgesprekken of andere formele gespreksmomenten.

Daarnaast bepleiten de onderzoekers het bevorderen van doorstroommogelijkheden binnen de politie. Op die manier zouden motivatieproblemen als gevolg van te veel ervaring voor een bepaalde functie zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.


Noot voor de redactie: