Gemeente Twenterand


Actieprogramma jeugdbeleid toegelicht
Twenterand gastheer voor gedeputeerde G. Ranter tijdens tour door provincie

Op vrijdag 3 februari bezocht gedeputeerde G. Ranter van de provincie Overijssel Twenterand, om het actieprogramma, dat gekoppeld is aan het convenant jeugdbeleid-jeugdzorg toe te lichten. De gemeenten Almelo, Tubbergen, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Twenterand vormen in dit kader een sub-regio. Wethouder Visser van Twenterand ontving de gedeputeerde en de wethouders jeugd van de andere gemeenten om 16.00 uur in Vriezenveen, van waaruit ze met een oude Amerikaanse schoolbus vertrokken naar Vroomshoop.

In 2004 heeft de gemeente Twenterand het convenant jeugdbeleid-jeugdzorg met de Provincie Overijssel ondertekend. Voor de uitwerking van het convenant is een actieprogramma 2005-2008 opgesteld. In Twenterand is destijds ook de Centrale Beleidsgroep Jeugd daar bij betrokken geweest.

Actiepunten gemeente Twenterand convenant jeugdzorg jeugdbeleid De gemeente Twenterand heeft bij haar keuze voor de actiepunten twee duidelijke hoofdprioriteiten ingebracht, ontleend aan de lokale nota jeugdbeleid 2004, nl. Ketensamenwerking en Infrastructuur. Daarnaast zijn er (ook regionaal) de nodige aandachtspunten. Twenterand wil bij de uitwerking van het actieprogramma inzetten op onderstaande actiepunten.

Actiepunt 1. Deskundigheidsbevordering eerstelijnsvoorzieningen. Hierbij gaat het om deskundigheidsbevordering bij signalering van problematiek bij eerstelijnsvoorzieningen zoals peuterspeelzaalleidsters, leerlingbegeleiders etc. Deze actie is noodzakelijk om goed vroegtijdig te signaleren en door te verwijzen.

Actiepunt 2. Stroomlijnen informatie aan cliënten. Deze actie heeft als doel om eenduidige informatie voor cliëntgroepen te ontwikkelen.

Actiepunt 3. Verbeteren consultatiefunctie Bureau jeugdzorg. Dit actiepunt betreft het ontwikkelen van een consultatietelefoon t.b.v. eerstelijns voorzieningen.

Actiepunt 4. Verbeteren samenwerkingsafspraken ketenpartners BJZ, AMW, GGD.
Hierbij gaat het om het maken van samenwerkingsafspraken op het gebied van informatieoverdracht, verwijzing, uniformiteit in beoordeling, hulpverlening en terugkoppeling tussen de ketenpartners. Het doel hiervan is om efficiënter en effectiever hulp te verlenen. Dit actiepunt is door het werkgebied Almelo benoemd als het centrale thema in de uitwerking van het convenant.

Actiepunt 9. Evenwichtige verdeling van de inzet van jeugdzorgvoorzieningen.
Uit informatie blijkt dat er historisch bepaald sprake is van een groot verschil in inzet van jeugdzorgformatie tussen werkgebieden. Almelo en omliggende gemeenten zijn in verhouding met bijvoorbeeld Enschede en Hengelo onderbedeeld. Inzet is het verhogen van de formatie van Bureau Jeugdzorg in het werkgebied Almelo. Zowel voor Almelo als voor de andere subregio-gemeenten is dit actiepunt een belangrijke voorwaarde om ook op andere punten tot betere samenwerking te komen. Bureau Jeugdzorg heeft inmiddels voor de periode 1 sept. 2005 tot 1 jan. 2007 een tussenoplossing gerealiseerd waardoor Almelo (hoofdlocatie ook voor het werkgebied) voor de aansluittaken (consultatie en deskundigheidsbevordering) 28 uur per week extra inzet krijgt. Per 1 januari 2007 wordt verwacht dat het rijk de hoogte van het budget "aansluitingstaken" heeft vastgesteld en helderheid ontstaat over structurele formatiecapaciteit.

Actiepunt 10. Ondersteuning opbouw jeugdzorg gerelateerde functies. Dit actiepunt is gericht op het voorkomen van knelpunten t.g.v. de invoering van de wet op de jeugdzorg en de Wmo. Verwacht wordt dat door invoering van de Wmo taken worden overgeheveld naar gemeenten die nu door de jeugdzorg worden uitgevoerd. De wet op de jeugdzorg is al in werking waardoor de functies licht ambulante hulp en coördinatie van de zorg niet meer tot de verantwoordelijkheid van de provincie worden gezien. In de praktijk kunnen daardoor problemen ontstaan. De provincie stelt hiervoor tijdelijk middelen beschikbaar uit hun Actiefonds.

Actiepunt 12. Pilot integratie zorg- en jeugdloket drie plattelandsgemeenten.
Deze actie richt zich op plattelandsgemeenten en is dus niet op de gemeente Almelo van toepassing. In ons Wmo-project wordt in het kader van het (zorg)loket de vraag gesteld hoe breed en hoe diep (hoe vergaand tot levering van producten toe) het Wmo-loket dient te zijn. Jeugdbeleid valt onder de Wmo. De provincie heeft belang bij beperking instroom jeugdzorg. Dit actiepunt stelt de vraag in hoeverre het zorgloket een rol kan spelen bij jeugd- en jeugdzorgbeleid.