NIBUD Persbericht

Site helpt scholier inkomensondersteuning vinden

Staatsecretaris Van Hoof opent www.grijpjekansen.nl

Niet kunnen sporten, thuis geen computer hebben en niet mee op schoolreisje kunnen omdat je ouders weinig geld hebben. Gemiddeld zitten er in een klas van 20 leerlingen twee kinderen die thuis met dit soort geldproblemen te maken hebben. De ouders van deze kinderen kunnen het lidmaatschap voor de sportclub niet betalen. Wel zouden veel ouders hier een bijdrage voor kunnen krijgen van hun gemeente of een sportfonds. Maar helaas kennen veel ouders dit soort inkomensondersteunde maatregelen niet. Dat is de reden dat het NIBUD op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de website grijpjekansen.nl heeft ontwikkeld. Een site waar op een overzichtelijke manier alle financiële tegemoetkomingsregelingen op een rij zijn gezet. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent grijpjekansen.nl officieel tijdens zijn werkbezoek aan het NIBUD op maandag 13 februari 2006.

Grijpjekansen.nl
De site is gemaakt op aanbeveling van de Denktank Armoedebestrijding, die in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nagedacht over de bestrijding van armoede onder jeugd en jongeren. Ruim 430.000 kinderen onder de 18 jaar groeien op in een gezin dat minder dan 1150 euro netto per maand te besteden heeft. Hoeveel gezinnen geen gebruik maken van inkomensondersteunde maatregelen is niet exact bekend. Geschat wordt dat 40% van de gezinnen die er wél recht op hebben, er geen gebruik van maken. Het NIBUD hoopt dat door het bestaan van grijpjekansen.nl meer ouders gebruik gaan maken van dit soort regelingen. Op de site staat precies beschreven bij welke instanties een gezin kan aankloppen voor financiele ondersteuning op het gebied van school (schoolreisjes / computergebruik) en vrije tijd (sport/hobby). Zo kan bijvoorbeeld de Stichting Leergeld ouders helpen bij het betalen van het schoolgeld.

Scholieren zoeken zelf
Grijpjekansen.nl laat scholieren zien dat ook als je ouders weinig geld hebben, het niet zo is dat je helemaal nergens aan mee kunt doen. Scholieren kunnen op de site zelf opzoeken of er in de stad waar zij wonen wellicht een sportfonds bestaat dat wil meebetalen aan de sportcontributie. Het NIBUD hoopt dat de scholier zijn ouders gaat stimuleren tot het doen van een aanvraag. Naast het vinden van inkomensondersteuning voor de ouders is ook vinden van bijbaan voor de scholier zelf een goede manier om wat extra geld te krijgen. Op de site staat precies uitgelegd wat de regels zijn omtrent werken en wat goed betaalde bijbaantjes zijn.

Datum: 09 februari 2006