Ingezonden persbericht
HOW TO BLUFF YOUR WAY IN..- STUDIUM GENERALE 60 JAAR
KABBALA
Door Sjef Laenen
Maandag 13 februari, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis
Tegenwoordig is 'Kabbala' duidelijk in. Heel wat Hollywoodsterren hebben, al dan niet in navolging van Madonna, zich 'tot de Kabbala bekeerd'. Veel minder bekend is wat Kabbala nu eigenlijk is.
Het woord 'kabbala' betekent oorspronkelijk 'traditie' en vanaf de Middeleeuwen staat het voor een bepaalde stroming in de joodse mystiek, die zowel binnen als buiten het jodendom grote invloed heeft uitgeoefend.
In de lezing maken we kennis met de joodse mystiek, haar geschiedenis, literatuur en ideeënwereld. Tevens wordt inhoudelijk ingegaan op taalmystiek: het Hebreeuws als Heilige Taal. Al doende zal blijken dat de huidige 'Madonna-hype' in feite niets met de serieuze Kabbala van doen heeft.
Drs. Sjef Laenen studeerde Spaanse taal en letterkunde en Semitische talen en culturen. Jaarlijks geeft hij gastcolleges joodse mystiek aan de Universiteit Leiden. Hij is de auteur van Joodse mystiek. Een inleiding (Kok/Lannoo, 1998), de verkorte uitgave van dit boek De Kabbala ontsluierd (Ten Have, 2005), Frederik Weinreb en de joodse mystiek (Ten Have, 2003) en Kabbala voor beginners (Ten Have, november 2005).
DE 'BOOM' VAN TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN
BIO-BASED SOCIETY
Door Luuk van der Wielen
Dinsdag 14 februari, 12.45-13.30 uur
Afdeling Biotechnologie, Julianalaan 67, Delft
Toegang gratis
Met de groei van de wereldbevolking zal ook de beschikbaarheid en diversiteit van materialen en energie moeten toenemen. Dat zal dan ook nog op duurzame wijze moeten gebeuren. Met behulp van biotechnologie kunnen deze alternatieven, inclusief nieuwe mogelijkheden om materialen te recyclen, worden gerealiseerd. Het is daarom niet vreemd dat deze ontwikkeling, die uiteindelijk leidt tot een zogenaamde bio-based society hoog op de politieke agenda staat. Temeer hiermee de afhankelijk van olieproducerende landen sterk afneemt. Een bio-based society roept nog een aantal andere maatschappelijke vragen op. Heeft deze een tendens tot gevolg dat op meer lokaal niveau in behoeften van energie, voedsel, materiaal etc. kan worden voorzien? En, zo ja, leidt dat er dan toe dat ook de vier miljard mensen die in moeilijk bereikbare kleine gemeenschappen leven van deze ontwikkeling profiteren en de armoede afneemt? Of blijft de kennis en de spreiding van de productie bepaald door rijke landen en multinationals?
Over de recente geschiedenis en de state-of-the-art van het onderzoek en een enigszins speculatieve toekomstvisie, waarin (on)mogelijkheden van de technologie en de maatschappelijke consequenties ervan aan de orde worden gesteld.
Prof.dr.ir. Luuk van der Wielen is groepsleider van de sectie bioscheidingstechnologie van de afdeling Life Science (TNW). Hij is sinds januari 2004 wetenschappelijk directeur van B-Basic, een onderzoeksconsortium dat duurzame industriële chemische producten gaat ontwikkelen.
HET KWAAD
THEOLOGIE VAN HET KWAAD: Good God and Evil Devil?
Door Theo Hettema
Dinsdag 14 februari, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis
Waarom is het Kwaad in de wereld als die door een almachtige, goede God is geschapen? Met die vraag worstelen theologen al eeuwen lang. De eenvoudige constatering van het scheppingsverhaal dat God 'zag dat het goed was' steekt in de geschiedenis nogal schril af tegen de minder mooie werkelijkheid van rampen en oorlogen, dood en verderf. Het vertrouwen in een goddelijk heilsplan is niet afdoende. Gevallen engelen, Satan en Beëlzebub moeten de realiteit van het Kwaad onderstrepen. Maar een godsdienst die in een adem de monotheïstische almacht van God belijdt komt daardoor wel in de problemen. Welke theologische visies op het Kwaad zijn er in de loop der eeuwen zoal ontwikkeld? En welke breuk heeft het Verlichtingsdenken van Kant en de daarop volgende 19e eeuw van epidemieën en 20e eeuw van oorlog, terreur en geweld hierop veroorzaakt?
Dr. Theo L. Hettema promoveerde als godsdienstfilosoof op de filosofie van Paul Ricoeur. Daarna publiceerde hij o.a. op het onderwerp religie en geweld. Momenteel is hij verbonden als postdoc-onderzoeker dogmatiek aan het Theologisch Wetenschappelijk Instituut van de Protestantse Kerk in Nederland, bij de Universiteit Leiden.
Informatie:
www.sg.tudelft.nl
studiumgenerale@tbm.tudelft.nl
Jaffalaan 5, 2628 BX Delft
Telefoon: 015-2785235