'Geloof in veerkracht van platteland'

08 02 2006

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen reageren de lijsttrekkers in de gemeente Coevorden wekelijks op een stelling in Coevorden HuisAanHuis. De stelling van deze week is: 'Ook al is er een ontmoetingspunt in de vorm van een dorpshuis, de leefbaarheid op het platteland is in gevaar.'

Henk Bouwers, CDA: Het platteland is niet in gevaar, vanuit die paniekvisie moeten we er niet mee omgaan. Zo wordt het ook niet beleefd door bewoners en gebruikers. Als CDA signaleren we dat het platteland verandert. Dat er een visie ontwikkeld moet worden waarbij het platteland zelf een cruciale rol vervult. Met het opstarten van het project plattelandsontwikkeling willen we een open en transparant proces op gang brengen, dat breed wordt gedragen door bewoners en gebruikers. Ieder een stem geven in de toekomst. Wij kiezen voor een vitaal platteland met behoud van de plattelandscultuur en het stimuleren van vernieuwingsprocessen. Het dorpshuis als een ontmoetingspunt voor dit gesprek is dan wel handig en vertrouwd.

Frits Klasen, Gemeentebelangen: Wat verstaan we onder platteland? Een Amsterdammer denkt dat alles buiten zijn stad platteland is en de inwoners van dat gebied allemaal boeren zijn. Is de stad Coevorden ook platteland? Een feit is, dat het buitengebied steeds minder te bieden heeft. Door overheidsmaatregelen, o.a. privatisering, dreigt het platteland haar overheidsvoorzieningen kwijt te raken. De particuliere sector volgt deze tendens op de voet, waardoor de leefbaarheid van de kernen gevaar loopt. Daarop zal de aanwezigheid van een dorpshuis nauwelijks invloed hebben. Al met al een vrij negatief beeld. Toch moeten we niet al te dramatisch doen. Door de jaren heen is elke kern aan verandering onderhevig geweest, dat is maar goed ook. Wel is het huidige provinciale en gemeentelijke beleid voor de kernen aan verandering toe. Misschien dat de onlangs ingestelde projectgroepen Plattelandsvernieuwing hiertoe een flinke aanzet kunnen geven. Minder regelgeving, meer woningbouw, meer en beter openbaar vervoer, meer recreatie, handhaving maatschappelijke dienstverlening, gezondheidszorg en welzijnsvoorzieningen, daar gaan we voor!

Tonnie Beumers, Samen Sterk Gemeente Coevorden: De leefbaarheid op het platteland is in gevaar. Datzelfde kan gezegd worden van de stad Coevorden. Wij hebben wel eens gelezen dat het dorpshuis op het platteland een kloppend hart van de gemeenschap is. Wij constateren dat veel werk wordt gedaan door vrijwilligers, maar de aantallen lopen terug. Algemeen kan gezegd worden dat de functionaliteit van de dorpshuizen te beperkt is om rendabel te werken. maken. Oplossingen zijn alleen mogelijk als de politiek haar beleid gaat bijstellen. Dorpen staan letterlijk op slot. Werk is er weinig op het platteland en jonge gezinnen verhuizen naar elders. Een kwaliteitsslag moet gemaakt worden. Inzet van meer professionalisme en verantwoordelijken zijn nodig voor het instandhouden en begeleiden van verenigingen en voorzieningen. De gemeente zou eens via een enquéte moeten inventariseren waaraan de bevolking behoefte heeft.

Ria Besselink, PvdA: De PvdA gelooft in de veerkracht van het platteland. Daarom wil de PvdA, samen met de bevolking, inspelen op veranderingen en nieuwe kansen benutten om het platteland leefbaar te houden, met oog voor het waardevolle van het gebied. Het gemeentelijk project 'buitengewoonplatteland' is daar een goed voorbeeld van. De gebiedscommissies werken er hard aan, met dorpomgevingsplannen wordt begonnen. Speerpunten zijn: meer woningbouw, waar mogelijk ook binnen de dorpskernen, in een passende stijl. School, buurthuis, bank en winkel behouden door gebruik te maken van multifunctionele accommodaties. Meer banen in recreatieve/agrarische sector, dienstverlening, zorg en behoud van openbaar vervoer door extra inzet van belbus/taxi. Het platteland biedt zoveel kansen: wij gaan er voor!

Geert Roeles, VVD: De VVD is van mening dat de leefbaarheid op het platteland zeker niet in gevaar is. De gemeente Coevorden beschikt over dorpen en kernen waar het prettig leven, wonen en waar mogelijk werken is. Dit wordt zeker bewezen door het feit dat er in die dorpen en kernen vele sport- en andere verenigingen zijn waar inwoners zich thuis voelen. Daarnaast zorgt ook het bedrijfsleven voor de leefbaarheid, denk daarbij onder andere aan de toeristische sector. Mede hierdoor kunnen er vele voorzieningen in stand blijven. Natuurlijk spelen dorpshuizen en/of andere accommodaties ook een waardevolle rol. Het gemeentebestuur onderkent dit zeker, zoals ook blijkt uit het accommodatiebeleid dat gevoerd wordt. Echter, de VVD is ook van mening dat die kernen, waar middels het particuliere initiatief de dorpshuisfunctie wordt vervuld, ook aandacht moeten krijgen. Ook deze ondernemers zorgen voor goede voorzieningen en leveren een forse bijdrage aan de leefbaarheid op het platteland.

Bernhard Ensink, PAC: Nee, dat is veel te sterk uitgedrukt. Laten we het positieve vooropstellen: Voordelen van het wonen op het platteland zijn de rust, recreatiemogelijkheden, ruimte, sociale verbanden, wonen in mooie dorpen. De waardevolle dorpsgezichten moeten we dan natuurlijk wel beschermen tegen te grootschalige nieuwbouw, zoals die helaas nu in het centrum van Sleen plaatsvindt. Een dorpshuis en ruimtes voor allerlei activiteiten voor jong en oud op sociaal en cultureel gebied zijn van belang, evenals behoud van de bestaande basisscholen, vervoer om van voorzieningen, ook verder weg, gebruik te kunnen maken, en ook verkeersveiligheid is belangrijk voor de leefbaarheid. In ons verkiezingsprogramma benadrukken wij de noodzakelijke actieve rol van de bewoners in het project 'Buitengewoon Platteland', een eerlijke verdeling van financién tussen platteland en stad en meer geld voor verkeersveiligheid op het platteland