Ingezonden persbericht

Goede voorbereiding start onderneming, zin of onzin

Wordt het faillisement of succes

AMSTERDAM, 20060210 -- Uit onderzoek blijkt, dat jaarlijks bijna 7000 werklozen een eigen bedrijf beginnen. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal mensen dat in 2004 een bedrijf opzette. De keerzijde is, dat het afgelopen jaar ruim tienduizend faillissementen zijn uitgesproken. Dat is het hoogste aantal ooit en een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei is volgens het CBS volledig toe te schrijven aan eenmanszaken en natuurlijke personen. Het aantal faillissementen bij BVs is licht gedaald.


Volgens Werner van Ekkendonk, Algemeen Directeur van de firma Coaching Today te Amsterdam, kan dat aantal drastisch omlaag."Laatst las ik nog dat 60% van personen die een eigen bedrijf starten of met de plannen daarvoor lopen, geen ondernemingsplan opstelt. Of een die nauwelijks iets aan inhoud biedt. Dat kun je je toch haast niet voorstellen?".

Het begint bij het opstellen van een goed ondernemingsplan, zou je denken. Maar helaas blijkt dat velen nog in de veronderstelling zijn, dat een ondernemingsplan alleen nodig is als je naar een bank toe gaat. "Dat is jammer genoeg een veel gemaakte denkfout. Een ondernemingsplan maak je hoofdzakelijk voor jezelf. Het is de rode draad in de voorbereidingsfase en de opstartfase bij de uitvoer van de werkzaamheden. Wil je het goed en professioneel aanpakken, dan heb je niet genoeg aan een A4-tje", aldus Van Ekkendonk.

Door de oplopende werkloosheid in de afgelopen jaren, zijn velen op het idee gekomen om een eigen bedrijf te starten, al dan niet na vele sollicitatiepogingen. Volgens Van Ekkendonk op zich een goede zaak: "het heft in eigen handen nemen is op zich prima, maar als je niet weet waar je op moet letten, welke valkuilen er kunnen zijn, waar je moet zijn om wat te regelen en hoe je succesvol het eerste jaar kunt doorkomen, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.".

Er zijn een aantal zaken die op z'n minst moeten worden overdacht, voordat men officiël van start gaat. Van Ekkendonk geeft een aantal tips voor mensen die willen starten met een eigen bedrijf."Ten eerste begin je natuurlijk met het maken van een gedegen ondernemingsplan. Laat dat dan ook lezen door een aantal mensen die je vertrouwd. Zowel door een leek als door een 'deskundige', zodat je ook reacties krijgt die onbevooroordeeld zijn. Denk in ieder geval aan de visie en missie die je voor ogen hebt, schrijf dan een helder en krachtig marketingplan, een creatief communicatieplan en plan ten minste je doelen voor de komende 3 jaar. En natuurijk niet te vergeten: maak een realistische financiële begroting".

"Het spreekwoord 'Bezint eer je begint' is zeker op de plaats wanneer je een eigen bedrijf start als inkomstenbron. En laat je helpen door een professionele coach of consultant als je zelf onvoldoende commerciële, financiële en organisatorische kennis en ervaring hebt. Dat kan het verschil betekenen tussen een succesvolle start of een faillisement of mislukking", aldus van Ekkendonk.



Coaching Today