Ingezonden persbericht
PvdA presenteert Actieplan tegen Jeugdwerkloosheid:
100 extra stageplaatsen binnen de gemeente
De PvdA wil de komende vier jaar ruim honderd extra stageplaatsen binnen de gemeentelijke organisatie creëren. Daarnaast moet de gemeente met bedrijven in Haarlem afspraken maken over een groter aantal stageplekken in het bedrijfsleven. Op die manier moet voorkomen worden dat Haarlemse scholieren nog de school verlaten zonder diploma. Dat schrijft de PvdA in het Actieplan tegen Jeugdwerkloosheid, dat zij vrijdag 10 februari presenteert. In dit actieplan komt de PvdA met tien voorstellen om de groeiende jeugdwerkloosheid in Haarlem een halt toe te roepen.
PvdA-lijsttrekker Stan Kaatee: "Ook in Haarlem verlaten nog teveel kinderen de school zonder diploma. En veel scholieren die wel de school afmaken kunnen geen stageplek vinden, waardoor ze geen praktijkervaring kunnen opdoen. Juist die praktijkervaring is broodnodig om een baan te vinden. Veel jongeren zonder diploma of zonder praktijkervaring raken werkloos. De jeugdwerkloosheid groeit ook in Haarlem nog altijd. Hierdoor dreigt een verloren generatie te ontstaan. De PvdA wil dit voorkomen".
Als het aan de PvdA ligt verlaat de komende vier jaar geen kind in Haarlem de school nog zonder een diploma. De PvdA wil jongeren die de school niet afronden verplichten om een leer/werk traject te volgen, om op die manier alsnog een diploma te behalen. Kaatee: "Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat deze jongeren rechtstreeks in een uitkering belanden en het risico lopen hun leven lang werkloos te blijven. Maar dan moeten er wel voldoende leer/werk plekken beschikbaar zijn. Daarom willen we het aantal beschikbare stageplaatsen in Haarlem fors uitbreiden".
De PvdA wil dat de gemeente binnen haar eigen organisatie voor minimaal twintig stageplekken per jaar zorgt voor scholieren. Daarnaast moet de gemeente met bedrijven duidelijke afspraken maken over een groter aantal stageplekken in het bedrijfsleven. Onderzocht moet worden of de gemeente opdrachten eerder kan gunnen aan bedrijven die veel stageplekken weten te creëren. Zelfstandig ondernemerschap door jongeren wordt aangemoedigd door een bedrijfsverzamelgebouw op te richten voor ten minste veertig starters, waarbij zij worden gesteund bij het oprichten van een eigen bedrijf.
Het Actieplan tegen Jeugdwerkloosheid wordt gepresenteerd tijdens de themadag werk, die de PvdA vrijdag 10 februari organiseert. Tijdens deze dag wil de PvdA van Haarlemmers horen hoe het staat met de werkgelegenheid en het ondernemersklimaat in de stad. Ook PvdA-kamerlid Saskia Noorman-den Uyl, die zich in de Tweede Kamer bezig houdt met sociale zaken, zal de hele dag aanwezig zijn. De themadag begint om 9:00 uur met een ontbijt op VMBO-school Sterrencollege aan de Verspronckweg 150. Daar wordt met scholieren van zowel deze school als van MBO-school het Nova College gesproken over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, stageplekken voortijdig schoolverlaten en spijbelen. Daarna gaat de PvdA Haarlemse ondernemers enquêteren over hoe zij aankijken tegen de werkgelegenheid in Haarlem. Zijn zij bereid meer stageplekken aan te bieden? En wat verwachten zij van de gemeente? De themadag wordt om 16:00 uur afgesloten met een debat over werk en ondernemen in Haarlem. De discussie staat onder leiding van centrummanager Martin de Vries. Dit debat zal plaatsvinden in de Hildebrandzaal bij Van Duivenboden Interieur, Gedempte Oude Gracht 90 (groene deur) in Haarlem. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
De tien voorstellen van de PvdA:
1. 100 stageplekken binnen de gemeente: De gemeente zorgt binnen de eigen organisatie voor minimaal twintig stageplekken per jaar voor scholieren. Daarnaast voorziet de gemeente binnen de eigen organisatie in een substantieel aantal stageplaatsen voor uitkeringsgerechtigden met een startkwalificatie. Van hieruit kunnen de uitkeringsgerechtigden intern solliciteren naar vrijkomende vacatures.
2. Meer stageplekken in het bedrijfsleven: Met werkgevers worden duidelijke afspraken gemaakt over het creëren van stageplekken. De gemeente gaat na of het mogelijk is om bij het gunnen van opdrachten voorwaarden te stellen aan opdrachtnemers over het aantal stageplekken en het in dienst nemen van werkloze Haarlemmers.
3. Geen kind van school zonder diploma: Geen kind verlaat in Haarlem nog de school zonder diploma. Jongeren zonder startkwalificatie worden verplicht een leer/werktraject te volgen om op die manier alsnog een diploma te behalen.
4. Twee nieuwe VMBO's: De nieuwbouw van twee VMBO-scholen wordt doorgezet, zoals al door de gemeenteraad is besloten. Het beroepsonderwijs in Haarlem wordt daarmee in een modern jasje gestoken en er komt meer plek voor het geven van praktijkonderwijs.
5. Onderwijsachterstanden voorkomen: De gemeente investeert in initiatieven van Haarlemmers om onderwijsachterstanden te voorkomen of bestrijden. Als voorbeeld gelden groepen van allochtone studenten die huiswerkklassen organiseren. Zij zijn belangrijk in het contact tussen ouders en de scholen en stimuleren jongeren verder te leren. Deze organisaties verdienen alle steun zowel praktisch (samenwerking met de bibliotheek) als financieel.
6. Betere samenwerking: Gemeente, onderwijs en bedrijfsleven blijven samenwerken aan het voorkomen van schooluitval, de hulp aan jonge werklozen en het realiseren van stageplaatsen; de nadruk moet nu liggen op uitvoeren in plaats van overleggen. CWI, UWV, sociale dienst en ondersteunende diensten zoals kinderopvang, scholing etc. worden ondergebracht in één gebouw: Uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden moeten bij één loket alles kunnen regelen.
7. Toeristisch leer-werk bedrijf INHOLLAND: Er wordt een informatiepunt voor jonge toeristen en internationale studenten opgericht als leer/werk bedrijf voor de studenten van INHOLLAND naar het voorbeeld van Use-it (in onder andere Gent, Kopenhagen en Rotterdam).
8. Zelfstandig ondernemerschap: Zelfstandig ondernemerschap door jongeren wordt aangemoedigd. Er komt een bedrijfsverzamelgebouwen voor minimaal veertig starters, tegen een reële kostprijs, met steun en coaching van gemeente, onderwijsinstelling en ondernemers.
9. Uit een uitkering aan het werk: Elke uitkeringsgerechtigde krijgt een vaste contactpersoon, die hem of haar aanspreekt op ambities en mogelijkheden. Wie niet kan werken wordt geholpen, wie niet wil werken wordt streng aangepakt. Deelname aan de reguliere arbeidsmarkt blijft het doel en niemand wordt 'afgeschreven'.
10. Discriminatie voorkomen: Discriminatie bij solliciteren naar een stageplek of een baan wordt hard aangepakt. De gemeente moet werkgevers stimuleren om zich vast te leggen op het aannemen van allochtonen.
*** EINDE PERSBERICHT ***