Ingezonden persbericht

Reactie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL)

Reactie op de recente persberichten dat een vetarm dieet de kans op kanker en hartkwalen niet zou verlagen

AMSTERDAM, 20060210 -- Naar aanleiding van de resultaten van een groot Amerikaans onderzoek, in het kader van de Women's Health Initiative (WHI), onder 50.000 vrouwen tussen de 50 en 80 jaar berichtten diverse media dat een vetarm dieet met dagelijks minimaal vijf porties groente en fruit het risico op borst- en darmkanker niet zou verlagen.


Doel van het onderzoek naar zowel borst- als darmkanker was het in kaart brengen van gedragsverandering. Daartoe werd gedurende sessies advies gegeven over het verminderen van de consumptie van vet en het verhogen van de consumptie van groente, fruit en granen. Vervolgens werd door middel van een periodieke vragenlijst acht jaar lang bijgehouden of de vrouwen dit voedingspatroon bleven volgen. In de vragenlijst werd aan de vrouwen gevraagd wat zij precies aten. Hieruit zou blijken dat de vrouwen de geadviseerde voedingsgewoonten veranderd hadden.

Vergeleken met de controlegroep - vrouwen die hun voedingsgewoonten niet veranderden - bleek dat het risico op kanker bij de interventiegroep enigszins verlaagd werd, maar deze resultaten kunnen berusten op toeval. Bloedonderzoek is een meer betrouwbare methode naar voedselconsumptie dan vragenlijsten, omdat mensen de neiging hebben hun bereikte gedragsveranderingen te overdrijven. Bloedmetingen die verricht zijn door voedingsdeskundigen in het kader van het onderzoek naar borstkanker duiden erop dat de meeste wijzingen in de concentratie van het bloed minimaal waren.

In feite is de beoogde consumptie van vet, groente en fruit in het onderzoek niet bereikt. Tevens blijkt uit de gegevens over gewichtsveranderingen van het darmkanker onderzoek dat de interventie groep gemiddeld slechts een gewichtsafname van 0,7 kg in drie jaar tijd bereikt heeft.

Volgens WCRF NL geeft dit onderzoek de beperkingen van een vragenlijst over voedingspatronen weer en blijkt hoe moeilijk het veranderen van voedingsgewoonten op lange termijn is wanneer slechts advies wordt gegeven.

Het wetenschappelijk rapport Food, Nutrition and the Prevention of Cancer; a global perspective, dat in 1997 door het World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk is gepubliceerd toont aan dat het dagelijks eten van tenminste vijf porties groente en fruit het risico op kanker met 20% kan verminderen.




Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL)