Gemeente Tilburg

10-2-2006
Uitbreiding wonen, zorg en service in de wijk
Samenwerkingsovereenkomst Thebe, WonenBreburg, Stg de Wever en gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg gaat het succesvolle project wonen, zorg en service in de wijk (WZSW) in Tilburg Noord en West uitbreiden naar Tilburg Zuid. Op vrijdag 10 februari ondertekende wethouder Gon Mevis (Sociale Zaken) hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met Thebe, WonenBreburg en Stichting de Wever.

In het project verlenen werkzoekenden concrete hulp aan ouderen en gehandicapten. Daardoor doen de werkzoekenden werkervaring op en kunnen de klanten langer zelfstandig blijven wonen. Wethouder Mevis: Ook een aantal andere zorg- en wooninstellingen hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven zich aan het project te willen verbinden.

Langer zelfstandig wonen
De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt pas 1 januari 2007 ingevoerd. Maar Tilburg loopt daarop vooruit en zoekt al jaren oplossingen waardoor ouderen en gehandicapten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Wethouder Mevis: Het project is een landelijk toonaangevend voorbeeld van creatief omgaan met de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het biedt ouderen en gehandicapten concrete hulp bij de dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het boodschappen doen, bij het koken, klusjes in huis, hulp bij de financiële administratie, of begeleiding naar een gezellige ontmoetingsactiviteit. Wethouder Aarts-Engbers (Zorg): "Het is prachtig als familieleden of buren deze hulp bieden, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval biedt het project wonen, zorg en service in de wijk uitkomst. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: de werkzoekende doet werkervaring op, en de oudere of gehandicapte krijgt hulp waar dat nodig is.

Het project blijkt in een behoefte te voorzien. Inmiddels maken al 500 ouderen en gehandicapten er gebruik van. Zij kunnen diensten inkopen voor een dienstencheque van vijf euro per uur. Wethouder Mevis: Dit is minder dan de kostprijs omdat de gemeente een deel van de kosten betaalt. In het kader van het armoedebeleid stellen we daarnaast toegang tot de diensten tegen een lager tarief open voor mensen met een laag inkomen.

Succesvol reïntegratietraject
Vanaf de start van het project hebben 130 werkzoekenden deelgenomen, waarvan 73 mensen regulier of gesubsidieerd werk hebben gevonden. Een positieve uitstroom van meer dan 50%. Van de 73 mensen zijn 12 mensen binnen het project WZSW werkzaam in de functie van woon, zorg, service dienstverlener. Wethouder Mevis: Dat is de grote winst. Het biedt toegang tot functies in de zorg en welzijn voor de doelgroep van Sociale Zaken. We hebben daarom besloten om in 2006 55 werkzoekenden deel te laten nemen.