Gemeente Geldrop-Mierlo


NIEUWS OVER OPTREDEN MILIEUWACHTER GELDROP-MIERLO ONGENUANCEERD

In de nieuwsuitzendingen van onder meer Omroep Brabant en SBS 6 en in diverse artikelen in regionale en landelijke kranten van 9 februari 2006 wordt volgens de gemeente Geldrop-Mierlo een ongenuanceerd en eenzijdig beeld geschetst van het optreden van een gemeentelijke milieuwachter. In het door Omroep Brabant gemaakte interview vertelt mevrouw J. Nuyts-Wordragen hoe zij voor het weggooien van een plastic tasje met daarin alleen broodkruimels van deze milieuwachter een boete ontving van 75 euro. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft in het interview benadrukt dat de kwestie anders ligt. In het uitgezonden gedeelte is dat niet meer terug te vinden. Daardoor ontstaat een eenzijdig beeld dat geen recht doet aan de werkelijkheid.

HOE ZIT DE KWESTIE IN ELKAAR? Wethouder Sommer heeft gisteren de volgende punten onder de aandacht gebracht:
Jaarlijks treffen wij in de gemeente 30 ton zwerfafval aan. Dat betekent dat de kosten van de verwerking en inzameling van dat afval verwerkt worden in de jaarlijkse afvalkosten. Zwerfafval heeft meestal anonieme eigenaren. De burgers die hun afval wel juist inzamelen betalen daar indirect aan mee. Tegelijkertijd hanteert de gemeente Geldrop-Mierlo het principe "de vervuiler betaalt". Dat geldt voor elke inwoner van Geldrop-Mierlo. Afval hoort thuis in de groene en grijze containers waarover elke inwoner van onze gemeente kan beschikken.
De afvalbakken die wij op veel plaatsen in onze gemeente hebben geplaatst, om zwerfafval op straat te voorkomen, zitten steeds vaker vol met huishoudelijk afval. Dus controleren wij daar scherp op, juist om de goedbedoelende burger de gelegenheid te geven zijn zak of prulletje weg te kunnen gooien.

De bewuste mevrouw is dan ook niet bekeurd omdat zij een zakje met kruimels weggooide, maar omdat zij een zak met huishoudelijk afval in een openbare afvalbak gooide. De gemeente Geldrop-Mierlo tracht in haar handhaving zowel de grote als de kleinere vervuilers op te sporen en te bekeuren. Niet uit hobby, maar uit bittere noodzaak. Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van onze burgers.

Kortom: het beeld dat de gemeente Geldrop-Mierlo een inwoner bekeurt die netjes haar zakje met broodkruimels weggooit is ongenuanceerd. De werkelijke inhoud van de plastic tas wordt niet vermeld. Bovendien wordt niets verteld over de aanleiding: de cijfers waaruit blijkt dat inwoners van de gemeente Geldrop-Mierlo jaarlijks te maken krijgen met 30 ton huishoudelijk afval dat illegaal wordt gedumpt in onder meer bossen en openbare afvalcontainers.

De familie Kees en burgemeester Donders in de ijssalon.