Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: HAALBARE EN BETAALBARE DOELEN NOODZAAK BIJ IMPLEMENTATIE KRW

Het rijk heeft in de decembernota haar beleid voor de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verwoord. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan zich voor het overgrote deel goed in de nota vinden. Wel waarschuwt de VNG voor onderschatting van de consequenties die de beleidsvoornemens in de toekomst voor gemeenten kunnen hebben op met name financieel gebied.

De VNG is van mening dat haar aandachtspunten voldoende centraal staan in de decembernota. Wel stelt de VNG vraagtekens bij de mate van kosteneffectiviteit van gemeentelijke maatregelen. De effecten van bijvoorbeeld riooloverstorten op het bereiken van de KRW- en NBW-doelen zijn beperkt waar de kosten wel heel erg hoog zijn.

Verder vraagt de VNG de Tweede Kamer zich uit te spreken voor voldoende beleidsvrijheid voor de regio, haalbare doelen en betaalbare daarbij behorende maatregelen en verbod op produkten, materialen en middelen die aantoonbaar waterverontreinigend zijn.

Voor de bestrijding van wateroverlast opteert de VNG voor een risicobenadering waarbij schade door overtollig water zoveel mogelijk voorkomen moet worden door de kans op of het effect van (tijdelijk) overtollig water beperkt dient te worden.

In de decembernota formuleert het kabinet haar beleid voor de implementatie van de KRW en het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW). De VNG verwoordt in haar reactie op de nota opnieuw haar visie op de KRW-implementatie:
* de resultaatsverplichting van de KRW noopt tot meer duidelijkheid over de consequenties van de KRW;
* de resultaatsverplichting van de KRW noopt tot het stellen van realistische en uitvoerbare doelen;
* kosteneffectiviteit is het centrale uitgangspunt bij de maatregelenkeuze;
* diffuse bronnen van waterverontreiniging moeten aangepakt worden via bronbeleid en wetgeving.