Gerechtelijke organisatie

Verzoek KPN tot schorsing besluit OPTA afgewezen

Den Haag, 10 februari 2006 - De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vandaag het verzoek van KPN om het besluit van de OPTA van 21 december 2005 te schorsen afgewezen. In dat besluit wordt KPN verplicht om concurrenten de mogelijkheid te bieden vaste telefoonaansluitingen af te nemen die zij vervolgens kunnen aanbieden aan consumenten.

Besluit OPTA
Op grond van de Kaderrichtlijn (Richtlijn 2002/21/EG) en hoofdstuk 6A van de Telecommunicatiewet moet de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) markten in de telecommunicatiesector onderzoeken. Indien blijkt dat een partij een aanmerkelijke marktmacht heeft, wat betekent dat deze partij op een bepaalde markt economisch gezien veel macht heeft, kan OPTA passende maatregelen treffen.
Op 21 december 2005 heeft OPTA onder meer besloten dat Koninklijke KPN N.V. en haar groepsmaatschappijen (KPN) een aanmerkelijke marktmacht hebben op de wholesalemarkt voor laagcapacitaire vaste telefoonaansluitingen (kort gezegd: aansluitingen voor particulier gebruik) en dat KPN verplichtingen moeten worden opgelegd om de problemen die hiervan het gevolg kunnen zijn te ondervangen. OPTA heeft KPN onder meer de verplichting opgelegd haar concurrenten de mogelijkheid te bieden vaste telefoonaansluitingen af te nemen en aan consumenten aan te bieden. Deze verplichting wordt wel aangeduid als WLR (Wholesale Line Rental).
Het besluit van 21 december 2005 van OPTA is gepubliceerd op www.opta.nl.
KPN heeft tegen dit besluit beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en zij heeft de voorzieningenrechter van het College gevraagd het besluit van 21 december 2005 te schorsen. KPN heeft aangevoerd dat zij een spoedeisend en zwaarwegend belang heeft bij schorsing van het besluit en dat ernstig getwijfeld moet worden aan de rechtmatigheid van dit besluit.

Uitspraak voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van KPN afgewezen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is het belang van KPN spoedeisend en zwaarwegend. De waarschijnlijkheid dat het College in de beroepszaak van KPN zal beslissen dat de aan KPN opgelegde verplichting tot WLR onrechtmatig is, wordt echter door de voorzieningenrechter echter niet zodanig groot geacht dat een uitzondering moet worden gemaakt op de hoofdregel dat het beroep van KPN geen schorsende werking heeft. Ook anderszins is het belang van KPN naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet zo zwaarwegend dat het bestreden besluit om die reden moet worden geschorst.

Omdat het verzoek van KPN is afgewezen, blijven de verplichtingen die OPTA bij het besluit van 21 december 2005 aan KPN heeft opgelegd van kracht.

LJ Nummer

AV1487

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 10 februari 2006 Naar boven