Universiteit van Amsterdam

Kostenbesparende manieren om enkelbreuk te constateren


Promotie Geneeskunde


vrijdag 10 februari 12.00 uur

De Nederlandse Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH s) zien jaarlijks ruim 400.000 mensen met enkelletsel. Slechts een klein deel heeft een breuk. Om het aantal röntgenfoto s te verminderen en zo kosten te besparen werden de Ottowa-regels ontwikkeld: eenvoudige trucs waarmee artsen op een SEH kunnen nagaan of sprake is van een enkelbreuk. Sommige ziekenhuizen ontwikkelden eigen varianten, die vaak uitgebreider en daardoor moeilijker toepasbaar zijn. Bas Pijnenburg vergeleek de Ottawa-regels met procedures uit Leiden en Utrecht. Met de Utrechtse variant spaart men de meeste röntgenopnames uit, maar de Ottowa-regels hebben het vaker bij het rechte eind.

A.C.M. Pijnenburg: Acute Ankle Injuries. Diagnostic and therapeutic strategies on evidence-based grounds. Promotoren zijn prof. dr. C.N. van Dijk en prof. dr. P.M.M. Bossuyt.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.