Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


De dopingregels van Turijn(15-12-2005)

Het Italiaanse Turijn is van vrijdag 10 tot en met zondag 26 februari het decor voor de twintigste editie van de Olympische Winter Spelen. Tijdens deze Winter Spelen zullen er ook Nederlandse deelnemers aanwezig zijn. Voor alle sporters die afreizen naar Turijn, geldt dat ze ervoor moeten zorgen dat zij de dopingregels kennen, zodat ze niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Dopingcontroles
Vanaf 31 januari tot en met 26 februari zal het IOC dopingcontroles (laten) uitvoeren bij Olympische sporters in het kader van de Olympische Spelen. Vanaf dat moment gelden de anti-dopingregels die het IOC heeft opgesteld. Sporters kunnen gedurende deze hele periode op elk tijdstip of plaats onaangekondigd (no-notice) aan een dopingcontrole onderworpen worden. Ook sporters die nog niet in het Olympische dorp zijn gearriveerd kunnen vanaf 31 januari al door het IOC gecontroleerd worden.

Binnen wedstrijdverband
IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft onlangs al aangekondigd dat er 45% meer controles uitgevoerd zullen worden dan in 2002 in Salt Lake City. Tijdens deze Winter Spelen zullen in totaal 1200 dopingcontroles worden uitgevoerd. Reden te meer om goed op de hoogte te zijn van alle regels. De dopingregels zijn nagenoeg gelijk aan de regels waar de Nederlandse sporters zich nu al aan moeten houden. Echter, alle `Olympische' controles worden beschouwd als binnen-wedstrijdverband controles en dus wordt er gecontroleerd op alle stoffen en methoden die op de WADA-dopinglijst voorkomen. Denk er bijvoorbeeld dus aan dat cannabis, stimulantia en ontstekingsremmers gedurende deze hele periode verboden is voor alle Olympische sporters. Ook belangrijk om te weten is dat het gebruik van cannabis nog 1 tot 3 maanden aantoonbaar is na gebruik.
En daarnaast geldt voor de skispringers, skifreestylers (aerials/halfpipe), snowboarders (aerials/halfpipe) en bobsleeërs dat gebruik van bètablokkers tijdens deze hele periode verboden is.

Verblijfsgegevens
Het NOC*NSF zal dagelijks de trainingslocaties en -tijden, de wedstrijdlocaties en -tijden en de verblijfsgegevens van de sporters doorgeven aan het IOC. Indien een dopingcontroleofficial tot twee keer toe de sporter niet aantreft op een van de opgegeven locaties en/of tijden, dan zal dit beschouwd worden als een dopingovertreding. Het is de plicht van de sporter om door te geven waar hij is.

Bloed & urine
Er kan zowel bloed als urine worden afgenomen. Een bloed of urinemonster dat is afgenomen tijdens de Olympische Spelen zal na afloop van de Spelen niet worden vernietigd, maar gedurende acht jaar worden bewaard. Het IOC heeft het recht om op een later tijdstip, dus na afloop van de Olympische Spelen, opnieuw het monster te analyseren. Indien alsnog een dopingovertreding wordt geconstateerd, dan heeft het IOC het recht deze overtreding volgens hun anti-dopingregels af te handelen.

Italië en de wetgeving
In landen als België, Frankrijk en óók in Italië is doping bij de wet geregeld. Een Italiaanse wet uit 2000 stelt dat dopinggebruik strafbaar is. Het is daardoor (in theorie) mogelijk dat je bij gebruik van dopinggeduide middelen in de gevangenis terecht komt. Reden te meer om te streven naar dopingvrije Olympische Winter Spelen!