Unicef
Peru: Unicef vraagt aandacht voor kinderen in de cocagebieden 09 februari 2006, Lima - Unicef presenteert vandaag een onderzoek, waarin de positie van kinderen in de cocagebieden van Peru is onderzocht. Uit de studie - met de titel 'Children in the Coca Areas'
- blijkt dat extreme armoede, een gebrek aan basisvoorzieningen en tienerzwangerschappen de ontwikkeling van deze kinderen in de weg staan.
Unicef heeft onderzocht hoe het is gesteld met de kinderen die wonen in gebieden waar coca wordt verbouwd. Unicef heeft onderzocht hoe het is gesteld met de kinderen die wonen in gebieden waar coca wordt verbouwd.
De onderzoekers hebben zich geconcentreerd op de Apurímac- en Ene-valleien en op Alto Huallaga, waar de meeste coca van Peru wordt verbouwd. De bevolking moet het doen zonder voorzieningen voor schoon drinkwater, riolering, gezondheidszorg en onderwijs. "Kinderen kunnen vaak niet de hele basisschool doorlopen, omdat ze al snel moeten gaan werken. Meisjes worden jong zwanger en slechts 24,5 procent van de kinderen doet een vervolgopleiding. Ter vergelijking: in de hoofdsteden van de districten in Peru gaat het om 50 procent," zegt Nils Kastberg, regionaal Unicef-directeur van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Onderwijs wordt gezien als dé manier om een beter leven te krijgen. Toch neemt het aantal kinderen dat naar school gaat af, naarmate ze ouder worden. Dat komt omdat onderwijs duur is en kinderen al vroeg aan het werk moeten. Bijna 90 procent van de kinderen in de Peruaanse cocagebieden helpt mee in het huishouden of werkt op de boerderij van de familie.
Coca is lucratief
Helaas kijkt de lokale bevolking anders tegen kinderarbeid aan. Het werken op de cocaplantages draagt bij aan het gezinsinkomen en ouders zien het als een goede leerervaring voor hun kinderen. Ze worden zo voorbereid op hun toekomst. Ook wordt het niet als een probleem gezien dat het werken met cocabladeren slecht is voor de gezondheid. Een tiener zegt hierover: "Als je in de coca werkt, verdien je meer. Als je om zes uur 's morgens begint, ben je om twee of drie uur 's middags klaar, dus zo zwaar is het niet. Je wordt moe van het oogsten van de coca, maar het is makkelijk werk en je maakt minder uren dan bij andere baantjes."
In de cocagebieden wordt 21 procent van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar zwanger. Als dat gebeurt, moeten ze van school af. Ze worden namelijk als een slecht voorbeeld voor hun medeleerlingen gezien. Tijdens hun zwangerschap krijgen vrouwen en meisjes vaak geen goede zorg en begeleiding. Terwijl het bijvoorbeeld belangrijk is dat aanstaande moeders worden ingeënt tegen tetanus, een ziekte die in dit gebied, waar de hygiënische omstandigheden te wensen overlaten, een serieuze bedreiging vormt voor moeder en kind.
Diarree en luchtweginfecties De kinderen in de gebieden lijden vaak aan diarree, door een gebrek aan schoon drinkwater en riolering en door slechte hygiëne. Slechts 35 procent van de huizen heeft stromend water en maar 5,5 procent van de huishoudens is aangesloten op de riolering. Ook luchtweginfecties komen veel voor, doordat het in de gebieden zo vochtig is.
Andrés Franco, directeur Unicef Peru: "We hopen dat het onderzoek meehelpt aan de komst van een effectief systeem dat de rechten van de kinderen in deze regio beschermt, vooral die van de indiaanse." Franco hoopt dat de uitkomsten van het rapport ervoor zorgen dat ook wordt nagedacht over de positie van kinderen in andere landen waar coca wordt verbouwd.