| |Nr. |2006-064 | | |Arnhem|9 februari 2006| | |, | |LIDUINA-TERREIN BEMMEL WINT GELDERSE PRIJS RUIMTELIJKE KWALITEIT
De Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit is toegekend aan het project 'Herstructurering Liduina-terrein' in Bemmel (gemeente Lingewaard). Juryvoorzitter Jan Terlouw maakte de winnaar donderdagmiddag 9 februari bekend tijdens het streekplansymposium in Musis Sacrum te Arnhem. Gedeputeerde Theo Peters reikte de prijs uit aan burgemeester Rob Persoon van Lingewaard.
Voorzitter Terlouw zei dat de jury bijzonder gecharmeerd was van het kleinstedelijke Liduina-terrein en de manier waarop het is ingebed in het grote centrumplan. Fraaie architectuur slaat de zo gewenste brug tussen het nieuwe en het oude Bemmel. Hij benadrukte dat deze fraaie architectuur niet de doorslag gaf, maar dat juist een aantal andere aspecten dat deden. Het lukt bijvoorbeeld maar zelden om verschillende bewonersgroepen, waaronder ook minder vermogenden (in meerdere opzichten) een plek te gunnen, terwijl dat niet tot een minder zorgvuldige of rijke gevel leidt. Wat de jury zeer aansprak, aldus Terlouw, was de grote verscheidenheid in bewonersgroepen. In het Liduina-terrein stijgt dit sociale aspect uit boven het niveau van de architectuur. Verder zijn voor verkeersafwikkeling en parkeerproblematiek praktische oplossingen gevonden.
Negen projecten
Negen projecten dongen mee naar de Gelderse prijs. Dat waren, naast het Bemmelse project: woonwijk EVA-Lanxmeer in Culemborg, het Betere Boerenbed in Lochem, IJsselkade in Doesburg, boerderij de Nijensteen in Veessen, woningbouwplan Pouwer in Zetten, wijk Kernhem in Ede en bedrijvenpark IJsseloord 2 in Arnhem. De provincie selecteerde deze projecten uit de plannen die dagelijks voor beoordeling bij haar binnenkomen. Plannen voor bijvoorbeeld vernieuwing of uitbreiding van kernen of voor nieuwe bedrijventerreinen. Daar zitten soms 'juweeltjes' bij, die niet op een standaardmanier zijn uitgewerkt en daarom een breder publiek verdienen.
Daar is de Gelderse prijs ook voor bedoeld: als voorbeeldwerking voor anderen. Niet alleen voor wat betreft het uiteindelijke resultaat. Ook het proces van totstandkoming is belangrijk. Samenspraak tussen gemeente, projectontwikkelaar en ontwerper kan tot verrassende en hoogwaardige resultaten leiden. Alle projecten geven daar blijk van. Symposium
Uitreiking van de prijs was onderdeel van het symposium 'Kansen voor de regio's in de ruimtelijke ordening'. De provincie organiseerde de bijeenkomst om de uitvoering van het nieuwe streekplan Gelderland te markeren. Vorig jaar trad dit plan in werking; 2006 is het jaar van de uitvoering. Na inleidingen door vertegenwoordigers van VROM, VNG en provincie gingen de deelnemers hierover met elkaar in debat. Het symposium trok grote belangstelling van bestuurders van WGR-regio's en gemeenten. Zij spelen een belangrijke rol in de uitvoering van het streekplan. Daarnaast waren er veel vertegenwoordigers van rijksoverheid, andere provincies, adviesbureaus, projectontwikkelaars, waterschappen en belangenorganisaties.
Tentoonstelling
De tentoonstelling met de projecten die meedongen naar de prijs staat de komende weken in de hal van gebouw Rijnstate, naast het provinciehuis aan de Markt in Arnhem. Iedereen is daar tijdens kantooruren welkom.