Ingezonden persbericht
Leiden, 9 februari 2006
Gemeenten krijgen meer grip op schoolverzuim
De gemeenten in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek krijgen meer grip op het terugdringen van het schoolverzuim. Het aantal verzuimmeldingen blijft vrijwel gelijk, maar het aantal processen-verbaal neemt gestaag toe. Daarnaast verschuift de aandacht van de leerplichtambtenaren steeds meer in de richting van preventie van het schoolverzuim.
Het Regionaal Bureau Leerplicht Zuid-Holland Noord (RBL ZHN) vindt dit een gunstige ontwikkeling, zo blijkt uit het jaarverslag over het schooljaar 2004/2005. Tijdig ingrijpen bij schoolverzuim geeft meer kans op een succesvolle afronding van de schoolloopbaan. Het RBL ZHN schrijft de positieve ontwikkeling in het leerplichttoezicht voor een belangrijk deel toe aan de goede samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen en andere ketenpartners.
Het RBL ZHN is in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek verantwoordelijk voor de handhaving van de Leerplichtwet in veertien van de zestien gemeenten. In het schooljaar 2004/2005 registreerde het RBL ZHN in totaal 1128 verzuimmeldingen op een totaal van 57.153 leerlingen. Ruim eenderde van de meldingen (421 meldingen) betrof signaalverzuim ofwel langdurig verzuim als gevolg van achterliggende problemen. Het schooljaar daarvoor kwamen nog 578 meldingen van signaalverzuim binnen. De daling is volgens het RBL ZHN het gevolg van meer preventief ingrijpen.
Verder registreerde het RBL ZHN in het schooljaar 2004/2005 115 gevallen van luxe verzuim. Het betreft kinderen die zonder toestemming buiten de schoolvakanties om vakantie opnemen. Dit leidde tot 25 processen-verbaal. Voor alle verzuimgevallen maakten de opsporingsambtenaren van het RBL ZHN in totaal 83 keer proces-verbaal op. Ten opzichte van het vorige schooljaar was dit opnieuw een stijging. Naast boetes worden taakstraffen opgelegd, indien nodig in combinatie met (gedwongen) hulpverlening.
Voortijdig schoolverlaten
Naast het handhaven van de Leerplichtwet zet het RBL ZHN zich in voor een sluitende aanpak van voortijdig schoolverlaten. Om die inhoud te geven zijn in de regio Leiden en in de Duin- en Bollenstreek jongerenloketten voor voortijdig schoolverlaten geopend. Doel is het verbeteren van de begeleiding van jongeren tot 23 jaar die niet meer leerplichtig zijn en zonder diploma de school verlaten. In het schooljaar 2004/2005 hebben via de twee virtuele VSV-Jongerenloketten in totaal 80 jongeren trajectbegeleiding ontvangen. Het merendeel van deze jongeren is doorverwezen naar een van de ketenpartners.
RBL ZHN boekt vooruitgang
In het jaarverslag kijkt het RBL ZHN niet alleen terug op het schooljaar 2004/2005. Er is ook een evaluatie opgenomen met 2002 als vergelijkingsjaar. De vergelijking laat zien dat alle kerntaken worden uitgevoerd en dat op vrijwel alle ontwikkelpunten belangrijke vooruitgang is geboekt. Het aantal meldingen is gestegen, er is een meldingsprotocol en er is een snelle actie (binnen twee werkdagen) op een verzuimmelding. Andere zaken zijn ondertussen ook goed geregeld, zoals het opzetten van preventief beleid en regionale richtlijnen, de deelname aan regionale netwerken en de VSV-Jongerenloketten.
Ondanks de gunstige ontwikkelingen is het RBL ZHN nog niet helemaal tevreden. De helft van alle basisscholen meldt geen verzuim en niet alle jongeren die thuiszitten zijn in beeld. Een ander knelpunt is de lange wachtlijst in de jeugdzorg. Dit bemoeilijkt de doorverwijzing van jongeren die spijbelen en gezinsbehandeling nodig hebben. Ook zijn er lange wachtlijsten voor scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs (REC-scholen).
==========================================
Noot voor de redactie,