EGEM


Amsterdam 9 februari 2006

Op 9 februari vond in Amsterdam de Masterclass e-gemeente plaats. Deze bijeenkomst was de tweede in een serie van vier interactieve bijeenkomsten over de professionalisering van de elektronische gemeente: de Ronde van Nederland. De masterclasses zijn bedoeld voor bestuurders, secretarissen en managers van gemeenten. Onder het motto: van inspireren via leren naar doen wisselen de deelnemers visies en ervaringen uit en gaan aan de slag met businesscases over de invoering van e-dienstverlening. Zie ook het volledige programma.

Paarse krokodil
De aftrap van de bijeenkomst werd gedaan door Wilbert Stolte, voorzitter van de kernstuurgroep van EGEM en wethouder van de gemeente Den Haag. Daarna kwam dagvoorzitter Kees Driehuis op, vergezeld van de welbekende 'paarse krokodil'. Op ludieke wijze inventariseerde hij met de deelnemers hoeveel paarse krokodillen er voorkomen in de Nederlandse gemeenten. Daarmee was het stokje makkelijk over gedragen naar Hans Derksen, die op inspirerende wijze vertelde over hoe Rabobank Nederland het veranderingsproces in gang heeft gezet om e-dienstverlening te realiseren. Internet heeft de samenleving voorgoed veranderd, was één van zijn stellingen. Meegaan is geen vrijblijvende keuze meer, maar een noodzaak om aangesloten te blijven bij de klant en medewerker van de toekomst. Harry Kisters van Gartner sloot daar naadloos op aan met een inleiding over sturing, visie en architectuur van de gemeentelijke informatievoorziening. Direct na de pauze was er de ja-maar interventie door Berthold Gunster. In een korte, maar flitsende sessie konden de deelnemers ervaren hoe het is om op een alternatieve manier tegen probleemsituaties aan te kijken. En hoe leer je de balans te vinden tussen "ja-maar" en "ja-en"? Vervolgens werden de deelnemers uitgedaagd met elkaar te werken aan het vraagstuk van de e-gemeente. "Vernieuwing zonder bestuurlijk draagvlak is als een reorganisatie zonder aanpassing van de organisatiestructuur", was één van de stellingen waarover werd gediscussieerd. De middag werd afgesloten met prof. dr. Hein van Duivenboden, die in een vraaggesprek met Kees Driehuis reflecteerde op de resultaten van het werkprogramma en deze relateerde aan het onderzoek 'Puzzelen met prioriteit', over onder meer het absorptievermogen van gemeenten.

Resultaten werkprogramma
Op korte termijn kunt u hier de casebeschrijvingen vinden van de gebruikte praktijkvoorbeelden tijdens de masterclass in Amsterdam. Daarbij leest u het verslag van de discussie aan tafel naar aanleiding van de stellingen en de overige resultaten van het werkprogramma. U kunt wel alvast een fotoverslag van de middag bekijken.

Contact:
Kennis & Communicatie (070-8887858)