GroenLinks

Toelaten genproducten geëist door WTO

genetisch gemodificeerd 9 februari 2006

De WTO, de Wereld Handelsorganisatie vindt dat de Europese Unie niet langer genetisch aangepaste producten mag weren. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg hekelt de uitspraak van de WTO. "Als driekwart van de bevolking geen genvoeding op zijn bord wil, dan moeten overheden maatregelen kunnen nemen."

Ook vindt Buitenweg het onacceptabel dat er op geen enkele manier rekening gehouden wordt met het feit dat niet alle risico's van zogeheten genetische gemodificeerde organismen (ggo's) in kaart zijn gebracht. De veronderstelling van de WTO dat er brede wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de veiligheid van genvoedsel is onhoudbaar. Volgens de WTO-regels is het nadrukkelijk mogelijk om als er twijfel bestaat over de gevolgen van producten voor volksgezondheid of milieu deze te weren.

De drie landen die de zaak voorlegden aan de WTO, de VS, Canada en Argentinië zijn van mening dat het EU-importverbod, dat in 2004 overigens al mondjesmaat werd opgeheven, niet gebaseerd is op wetenschappelijke argumenten. Europa zou zijn eigen landbouwmarkt met het verbod af willen schermen voor producten uit de VS, Canada en Argentinië waar de teelt van ggo's al sinds jaar en dag wijd verspreid is.

Zes EU-lidstaten kennen nog steeds een volledig moratorium op ggo's en daarin moet volgens de WTO verandering in komen, omdat dit in strijd is met internationale handelsafspraken.

Er wordt niet verwacht dat de Europese markt binnenkort overspoeld zal worden met genproducten, omdat er bij de consument nog steeds veel weerstand bestaat. Volgens een recente Europese peiling vindt 54 procent van de Europeanen genetisch gemodificeerd voedsel zelfs ronduit gevaarlijk. Daardoor zullen de meeste Europese supermarkten er voor waken genetisch gemodificeerde etenswaren in de schappen te leggen.

Kathalijne Buitenweg vindt dat het vonnis - waartegen nog wel beroep mogelijk is - goed aangeeft dat de besluitvorming binnen de WTO aan een grondige hervorming toe is. Zij bekritiseert de 'duistere achterkamers' waar de mondiale handelsregels worden vastgesteld en eist meer openheid en een betere democratische controle.

«