Groen!

Brussel, 9 februari 2006

Groen! wil jongerentoets in ruimtelijke ordening

Kinderen hebben recht op speelruimte, jongeren op ruimte. De voorbije weken wordt dat recht steeds meer in vraag gesteld. Het gebeurde met veel persbelangstelling in Lauwe. De voorbije weken werd ook in Hamme, in Lille en in Erpe-Mere speelruimte voor jongeren opgeofferd aan Koning Auto en Keizer Baksteen. In Wervik Groen! vindt dat alle openbare ruimte kind- en jeugd proof moet zijn. Iedereen moet als het ware minister van jeugd zijn, stelde Groen!-ondervoorzitter Tinne Van der Straeten.

Van der Straeten wil dat alle Vlaamse decreten en besluiten de jongerentoets doorstaan. De wetmaker moet telkens weer inschatten in hoeverre een beslissing gevolgen heeft voor kinderen, voor jongeren. Groen! heeft alvast een voorstel van decreet om de jongerentoets te integreren in het ruimtelijke ordeningsbeleid. Op die manier willen we de hele open ruimte kindvriendelijk maken, zonder ons te beperken tot speelpleinen. De inbreng van de jongeren zelf bij de opmaak van zon toets is essentieel. Jongeren van begin af aan betrekken bij de organisatie van de ruimte kan er voor zorgen dat problemen niet langer voor de rechter maar in overleg kunnen worden beslecht, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!).

Lauwe was geen een eenmalig feit. Ondanks de zwarte vlaggen en stille mars wordt ondertussen ook in andere kleine gemeenten - in Hamme (verkaveling Beekstraat), Lille (Gierle wijk Schoolblok), Erpe-Mere (Bambrugge appartementsblok) - speelruimte voor jongeren opgeofferd aan Koning Auto en Keizer Baksteen. In deze 3 gemeenten woedde de voorbij dagen de discussie over het behoud of het aanleggen van een openbare speelruimte voor kinderen. In Wervik en Sint-Agatha-Berchem barst de discussie nu pas los. In Wervik is er verzet tegen een buurtspeelpleintje; in Sint-Agatha-Berchem protesteren buurtbewoners tegen de plannen van een bouwpromotor om een villa te bouwen op een speelplein.

Op de jeugddienst van grotere steden stromen de klachten over spelende kinderen op de buurt- en speelpleinen de laatste tijd ook met grotere regelmaat binnen.

De fysieke ruimte waar kinderen en jongeren vandaag kunnen spelen staat onder druk. De psychologische ruimte om jong te zijn kalft volledig af. Jongeren moeten terug de kans krijgen om ruimte te veroveren.

Een van de grootste noden in het huidige beleids- en planningscontext in Vlaanderen is de bevruchting van de initiatieven vanuit het jeugdbeleid ten aanzien van jeugdruimte naar de ruimtelijke planning. Kinderen en jongeren zijn wel indirect aanwezig in de visie op een duurzame ruimtelijke ordening maar de verankering van ruimte voor en inspraak van jongeren is zo goed als afwezig.

Allerlei kansen om kinderen in de publieke ruimte te verbinden met andere maatschappelijke groepen en activiteiten worden gemist.

Deze verankering in de ruimtelijke ordening vergt geen grote vernieuwingen maar het valideren van bestaande lokale initiatieven en vooral de politieke keuze om een aantal bestaande instrumenten uit het jeugdbeleid te integreren in het ruimtelijke ordeningsbeleid.

Met dit voorstel van decreet wil Groen! daartoe aan de bevoegde minister van ruimtelijke ordening een aanzet geven tot:
* de invoering van een jongerentoets

* de verankering van de positie van jongeren in de adviescommissies voor ruimtelijke ordening

* het opstellen speelruimteplan in alle gemeenten
* verduidelijking van de bestaande regelgeving