Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR nr 011, 9 februari 2006

Huidige glastuinbouwgebied bergerden is voorlopig toereikend

Er bestaat geen noodzaak om het bestaande glastuinbouwgebied Bergerden, nabij Huissen, tussen Arnhem en Nijmegen, nu uit te breiden. Het huidige areaal (Bergerden 1) biedt voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande glastuinbouwbedrijven. Bovendien is er genoeg ruimte voor instromende glastuinbouwtelers van buiten de regio. Dat blijkt uit het rapport 'Uitbreiding glastuinbouw Bergerden noodzakelijk?' dat de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum op verzoek van de Gelderse Milieufederatie uitbrengt. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan de Gelderse gedeputeerde Theo Peters.

In het streekplan Gelderland 2005 is voorzien in een uitbreiding van het kassengebied Bergerden. In de uitbreiding (Bergerden 2) wordt daarvoor ca. 285 hectare bruto/bruto oppervlakte (inclusief infrastructuur, zoals toegangswegen en bedrijfsgebouwen, groen) gereserveerd. Dit komt overeen met ca. 110 ha netto glas.

Uit de quick scan die onderzoekers van het LEI en Regionale economie van Wageningen Universiteit hebben uitgevoerd komt naar voren dat de beschikbaarheid van kavels voor glastuinbouw in Bergerden in de afgelopen jaren (2000-2005) groter was dan de vraag. De ruimtebehoefte, zo blijkt uit het onderzoek, zal de komende jaren niet wezenlijk veranderen, zodat tot 2010 er voldoende uitbreidings- en vestigingsmogelijkheden zijn, d.w.z. 25-70 hectare. De onderzoekers maken de kanttekening dat dan wel de herstructurering van Huissen-Angeren voortvarend wordt aangepakt.

Voor de periode 2010-2015 kan volgens de onderzoekers de noodzaak tot uitvoering van Bergerden 2 niet ondubbelzinnig worden aangetoond. Zij bevelen daarom aan om tegen 2010 een uitgebreide inventarisatie onder tuinders uit te voeren. Tot die tijd kan een reservelocatie worden aangehouden, maar de behoefte daaraan is naar verwachting kleiner dan met de huidige Bergerden 2-plannen is voorzien.

De onderzoekers van Wageningen UR vergeleken de situatie in Bergerden met de landelijke situatie en bestaande trends. In Bergerden heeft tien procent van de ondernemers een opvolger, voor twintig procent is er geen opvolger. Twaalf procent van de bedrijven (tegen vijftien procent landelijk) heeft uitbreidingsplannen; driekwart van de ondernemers wil 'doorgaan zoals nu'. Opvallend is het aantal bedrijven dat geen toekomstplannen heeft (zeven procent tegenover drie procent landelijk).

Bij de vaststelling van de uitbreidingsruimte voor de glastuinbouw in Bergerden, maar ook elders in Nederland, ging men er in 2000 nog vanuit dat er een aanzienlijke extra ruimtebehoefte zou zijn in de glastuinbouw. De huidige inzichten voorzien op nationaal niveau tot 2015 slechts een lichte groei van het areaal glastuinbouw. Tegelijk neemt het aantal bedrijven af. Bijgevolg worden de afzonderlijke bedrijven groter (van ca 1,5 ha nu tot 2,5 ha in 2015), terwijl de werkgelegenheid in de sector licht zal dalen.