Politiebond ACP

Nationale politie: nog geen groen licht. De ministers Remkes en Donner hebben de komende maanden veel werk met hun plannen voor een nationale politie. Het debat de afgelopen maand in de Tweede Kamer gaf geen uitsluitsel over de definitieve steun van de verschillende partijen. De kamerverkiezingen in 2007 zetten zaken nu al onder druk.

Tijd is een belangrijke factor geworden. Voor de zomer moeten de ministers Remkes en Donner hun wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indienen, anders lukt het niet om de besluitvorming af te ronden voor de Tweede Kamerverkiezingen op 16 mei 2007. Met een regering waar de PVDA mogelijk aan deelneemt wordt de kans klein dat er een nationale politie komt.

Nieuwe structuur
De reorganisatie als gevolg van deze plannen raakt volgens minister Remkes: vooral de toplaag van de korps en stafachtige diensten. Dit zou allemaal moeten opgaan in één directieraad die boven de vijfentwintig regios en het KLPD staat. De directieraad zorgt dan voor het centrale beheer (informatiehuishouding, materieel, personeel) en de aansturing voor wat betreft landelijke prioriteiten. De ministers maken met deze directieraad afspraken, stellen de juiste accenten in het beleid vast en worden daarbij gecontroleerd door de Tweede Kamer. De zeggenschap over de lokale politiezorg wordt regionaal georganiseerd. De korpsbeheerder verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt er regionaal een college waarin alle burgemeesters in dat gebied en de hoofdofficier van justitie zitting hebben.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer is het eens met de conclusies van de commissie Leemhuis maar over de uitwerking van de voorstellen in dat rapport verschillen de meningen. Het meest enthousiast voor een nationale politie is het CDA. Woordvoerder Algra maande de ministers tot spoed met hun plannen. PVDA-kamerlid Straub vond dat er nog wel wat bij de politie valt te verbeteren, maar dat wat hen betreft een reorganisatie zoals de ministers van plan zijn, ongewenst is. VVD-woordvoerder van Schijndel leek daarentegen aan het begin van het debat geen haast te willen maken met alle veranderingen. Daarmee gaf hij indirect aan de beslissing over te willen laten aan een volgend kabinet. Later in het debat bleek hij toch de ministers te steunen in hun plannen. GroenLinks was niet uitgesproken voor of tegen. Zij wil centraal wat moet en decentraal wat kan. De LPF steunde de minister wel maar heeft met het oog op de volgende verkiezingen geen haast. De ChristenUnie en de SGP zijn kritischer en hebben nog wel wat bedenkingen. De SP was tegen. De andere politieke partijen waren bij het debat afwezig.

Minister Remkes beslist
De verschillende politieke partijen benadrukten dat er in de plannen die nu op tafel liggen vooral rekening moet worden gehouden met de lokale veiligheidsproblemen. Remkes en Donner willen het bestel echter veranderen om landelijke en internationale problemen beter aan te kunnen pakken. Zij vinden dat lokale en landelijke prioriteiten elkaar niet bijten. Minister Remkes vulde daarbij aan dat bij verschil van inzicht hij degene is die dan de beslissing neemt over de prioriteiten.