Ecofys

Persbericht 9 februari 2006

Ecofys start Europees project voor voertuigen op alternatieve brandstof
Nuna-N, de lease-auto van de toekomst?

Vandaag ontvangt Ecofys in Utrecht alle projectpartners voor de aftrap van het Europese PROCURA project. Dit project gaat werken aan het wegnemen van barrières die bestaan bij het omschakelen naar alternatieve motorbrandstoffen, zoals biobrandstoffen en aardgas. Om de start van het project te markeren zal de Nuna-3, het snelste voertuig op zonne-energie ter wereld, eveneens haar opwachting maken.

De Europese Unie streeft ernaar om broeikasgasemissies te verminderen en de leveringszekerheid van energie te verhogen. Om dat te verwezenlijken is het Europese brandstoffenbeleid erop gericht een 20%-vervanging van conventionele brandstoffen door alternatieve vormen te bereiken.

Momenteel is echter de markt van alternatieve-brandstof-voertuigen (ABV) nog een niche markt. Een grootschalige introductie wordt vooralsnog gehinderd door een aantal structurele marktbelemmeringen, zoals een gebrek aan infrastructuur, een tekort aan onderhouds- en reparatiefaciliteiten, te weinig kennis bij wagenparkbeheerders en consumenten, hogere aanschafprijzen en het ontbreken van een tweedehandsmarkt voor dergelijke voertuigen.

PROCURA's strategie is erop gericht de belemmeringen voor een grootschalige introductie van ABVs weg te nemen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een tweedehandsmarkt voor ABVs, het introduceren van groene leasecontracten, het ter beschikking stellen van economische rekenmodellen en het ondersteunen van wagenparkbeheerders bij de aanleg van alternatieve brandstofinfrastructuur en de inkoop van ABVs.

Naast Ecofys nemen onder andere Ford, Terberg Leasing, de gemeente Nijmegen en de Universiteit Utrecht deel aan het PROCURA project.




Ecofys