Unicef



Nu actie tegen aids. Met de nadruk op nu 09 februari 2006, Londen - De afgelopen dagen waren in Londen honderden experts bijeen om de problematiek rondom het hiv/aids-virus in kaart te brengen, maar vooral ook om een succesvolle aanpak van het virus te stimuleren. Een aantal resultaten van het derde Global Partners Forum: succesvolle (proef)projecten moeten nu beleid worden, kinderen blijven een zeer belangrijke doelgroep en last but not least: de vele beloftes om bijvoorbeeld de miljoenen aidswezen te helpen, moeten nu ingelost worden. Minder dan tien procent van de kinderen die zijn getroffen door hiv/aids krijgt hulp.

Lol in een door Unicef gesteund opvangcentrum voor kinderen die zijn getroffen door aids, Mbabane, Swaziland. Foto: Unicef /HQ05-0725/ Nesbitt
Lol in een door Unicef gesteund opvangcentrum voor kinderen die zijn getroffen door aids, Mbabane, Swaziland. Foto: Unicef /HQ05-0725/ Nesbitt

Ondanks alle goede wil, is de hulp aan mensen en kinderen met hiv/aids te beperkt. Als de hulp niet wordt opgevoerd, zullen er alleen al in de Afrikaanse landen beneden de Sahara over vier jaar 18 miljoen aidswezen rondlopen.

Geld (1): 'opvangkosten' Het klinkt zo makkelijk. Geef geld en de problemen verdwijnen. Dat is niet het geval. Maar een van de conclusies op het Forum was wel dat economische ondersteuning belangrijk is. Aidswezen worden vaak bij een grootouder, oom of tante geplaatst. Zij kunnen echter de extra kosten vaak niet opbrengen, waardoor problemen ontstaan. Ondersteuning in de vorm van giften of kleine leningen is in zo'n geval belangrijk.

Geld (2): schoolgeld
Op het Forum, dat mede door Unicef is georganiseerd, werd een andere 'geldkwestie' aangekaart: het schoolgeld. Het is intussen bewezen dat (beter) opgeleide kinderen een kleinere kans hebben om besmet te raken. Onderwijs maakt wijs. Ook als het gaat om condoomgebruik. Los van hun algemene ontwikkeling, is het dus van belang dat kinderen hun school afmaken. Dat geldt vooral voor meisjes, want zij worden het zwaarst door hiv/aids getroffen.

Helaas is het schoolgeld vaak een probleem voor de arme gezinnen waarvan de vader en/of de moeder intussen zijn overleden. Het gevolg is dat een kind van school af moet. De internationale gemeenschap moet zich daarom extra inzetten om het financieel mogelijk te maken dat kinderen naar school kunnen, aldus de vele experts op het Forum in Londen.

Geld (3): medicijnen
Daarnaast dienen er meer financiële middelen te komen voor de meest directe steun: medicijnen voor kinderen. Peter Piot van UNAIDS, het aidsbestrijdingprogramma van de Verenigde Naties, vertelt: "We hebben de afgelopen 25 jaar veel progressie geboekt in de strijd tegen hiv/aids. Maar de kinderen in Afrika hebben er weinig van gemerkt. Of het nu gaat om preventie of behandeling. Moeders die besmet zijn, baren nog steeds kinderen die bij hun geboorte het virus al hebben. Om deze 'cirkel van aidsbesmetting' te doorbreken, moeten we nu actie ondernemen. De tijd van beloftes is voorbij."

Geen geld (4): traumahulp Maar het zijn niet alleen materiële zaken die uiteen werden gezet in Londen. Ook het mentale aspect van aidswezen en kinderen met het virus kwam nadrukkelijk aan bod. Vaak worden ze genegeerd of verstoten door hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat de totale gemeenschap bereid is mensen en kinderen met hiv/aids te ondersteunen. Ook professionele psychische ondersteuning is belangrijk. Zo kunnen kinderen met trauma's goed worden geholpen.

Geen geld (5): registratie Tot slot werd tijdens de conferentie het probleem van registratie onder de aandacht gebracht. Veel problemen ontstaan omdat veel kinderen in Afrika vaak niet zijn ingeschreven bij de burgerlijke stand. In het geval dat hun ouders overlijden, kunnen ze vaak niet aantonen dat ze nu 'officieel' wees zijn. Enige vorm van ondersteuning blijft dan uit. Een betere administratie leidt dus tot betere opvang van aidswezen.

De hoop is dat de vele praktische voorstellen en succesvolle (pilot)projecten zorgen voor een goede basis om hiv/aids structureel aan te pakken. Alleen met gezamenlijke inspanning kan een drama op termijn worden bestreden.