Nr. 41
8 februari 2006
Visie Voetbal Vitaal 2010 gepresenteerd
Reorganisatie Rotterdams amateurvoetbal
De komende vijf jaar vindt er in Rotterdam een revitalisering en herstructurering plaats van het amateurvoetbal in Rotterdam. De Regiegroep Voetbal, gevormd door Sport en Recreatie, Stichting Sportsupport en de KNVB, heeft daartoe de nota Visie Voetbal Vitaal 2010 gepresenteerd. Doel is te komen tot sterke, vitale en financieel gezonde verenigingen die op eigentijdse sportcomplexen, evenwichtig verspreid over de stad, de voetbalsport kunnen beoefenen. De totale kosten van de uitvoering van de plannen bedragen zo'n E 35 miljoen.
De kern van het plan bestaat uit twee onderdelen: verenigingsondersteuning en de aanleg van kunstgrasvelden. Het Programma Verenigingsondersteuning helpt voetbalclubs vitaal te worden en te blijven door hen bij modernisering en mogelijk fusies met andere club of clubs te begeleiden en faciliteren. Herplaatsing van verenigingen maakt een efficiënter gebruik van voetbalvelden mogelijk. Daarnaast kan er intensiever gebruik worden gemaakt van voetbalvelden door een groot deel te vervangen door kunstgrasvelden. Dit is mogelijk geworden sinds de internationale voetbalbond FIFA de nieuwste generatie kunstgrasvelden heeft goedgekeurd voor competitiegebruik. Het Investeringsplan Kunstgrasvelden beoogt de aanleg van 48 kunstgrasvelden, waardoor er ter grootte van 31 velden ruimte ontstaat voor stedelijke ontwikkeling.
Aanleiding voor het opstellen van de nota Visie Voetbal Vitaal 2010 is de analyse die de Regiegroep Voetbal uitvoerde naar vraag (het aantal teams) en aanbod (het aantal verenigingen en velden) in de amateurvoetbalsport. Daaruit bleek dat de situatie alarmerend is: vrijwel alle clubs kennen financiële problemen en kampen met agressie op het veld, het aantal teams dat uitkomt in competities loopt terug en het veld wordt op doordeweekse dagen overdag weinig benut. Conclusie was dat, als niet wordt ingegrepen, harde sanering noodzakelijk is met grote financiële en sociale gevolgen voor de stad. Een proces van inkrimping en samenvoeging is op termijn onvermijdelijk.
De bedreigde toekomst van het amateurvoetbal biedt echter ook kansen. Wethouder Janssens (Middelen en Sport) wijst erop dat door meer kunstgrasvelden aan te leggen deze ontwikkeling kan worden gekoppeld aan het idee van sportclusters: een sportcomplex met meerdere verenigingen waar verschillende sporten worden beoefend. Door deze sportclusters op strategisch gelegen bestaande complexen in de stad aan te leggen, kunnen ook scholen en andere organisaties gebruik maken van de sportvelden en worden ze goed benut. Janssens: "Als we niets doen vallen de armlastige clubs - en dat zijn er veel - vanzelf om. Met deze plannen slaan we drie vliegen in één klap: we hebben over vijf jaar weer vitale clubs, mooie sportcomplexen en een goede spreiding van sportvoorzieningen over de stad."
Daarnaast wijst hij erop dat de ruimte in een stad als Rotterdam schaars is en voetbalvelden efficiënt gebruikt moeten worden. "De ruimte die door herstructurering ontstaat kunnen we gebruiken voor projecten op het gebied van stedelijke ontwikkeling, zoals woningbouw."
Het vijfjarenplan Visie Voetbal Vitaal 2010 geeft oplossingsrichtingen aan. De voetbalclubs krijgen hierover binnenkort een presentatie op het stadhuis. De komende tijd zal met alle betrokken partijen worden overlegd over de definitieve invulling van de beoogde herstructurering.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam