Provincie Utrecht

Provincie Utrecht: Burgerinitiatief nuttig instrument

8-2-2006 -

Winst geconstateerd in Maartensdijk, gemeente De Bilt

Provinciale staten van Utrecht vinden dat het burgerinitiatief een effectief bestuurlijk instrument is gebleken. Tot die conclusie kwamen de staten aan de hand van de evaluatie van het burgerinitiatief Maartensdijk.

Inwoners van de voormalige gemeente Maartensdijk grepen het in 2002 in het leven geroepen nieuwe provinciale instrument van het burgerinitiatief aan om de onvrede met de bestuurlijke handel en wandel van de gemeente De Bilt ten opzichte van Maartensdijk aan de orde te stellen. Een commissie uit Provinciale Staten deed onderzoek en concludeerde dat er sprake was van een ernstige vertrouwensbreuk tussen het gemeentebestuur van De Bilt en de inwoners van Maartensdijk. Er verscheen in oktober 2004 een rapport "Werken aan Vertrouwen", waarop de gemeenteraad besloot de heer R. Munninksma, burgemeester van Aa en Hunze, als extern adviseur aan te trekken om een veranderingsproces tot stand te brengen. Dat proces is inmiddels achter de rug en geëvalueerd. De antenne van het gemeentebestuur is nu meer op de samenleving gericht, de communicatie is opener geworden en er wordt meer interactief bestuurd.

Evaluatie provinciaal instrument
Provinciale Staten hebben zelf al eerder op grond van de algemene aanbevelingen de eigen regels ten aanzien van het gemeentelijk herindelingsbeleid aangescherpt. Nu was nog aan de orde wat de provincie zou kunnen leren over het (provinciale) bestuurlijke instrument van het burgerinitiatief zelf. De commissie van rapporteurs uit Provinciale Staten, onder leiding van plaatsvervangend voorzitter Rein Bijkerk, ondervroeg daartoe de initiatiefnemers uit Maartensdijk en de begeleidingscommissie in De Bilt.

Katalysator
Het burgerinitiatief heeft in dit proces gewerkt als een katalysator stelde de heer Munniksma in zijn evaluatie van het proces in Maartensdijk en De Bilt. Ook de statencommissie kwam tot de conclusie dat het burgerinitiatief effectief is gebleken als middel om de problematiek ten volle op de politieke agenda te krijgen en om de verstopte communicatiekanalen tussen burger en bestuur opener te maken. De door de provincie geboden ondersteuning is positief gewaardeerd. Vervolgens is ook de evaluatie weer effectief gebleken als "stok achter de deur" voor het starten en vasthouden van het veranderingsproces.

Tevredenheidsmeting
Ten behoeve van de evaluatie heeft de commissie van rapporteurs haar oor te luisteren gelegd in de vier kernen van de voormalige gemeente Maartensdijk. Dat is zeer gewaardeerd door alle betrokkenen. Men hoopte dat de provincie de ondersteuning nog even vol wil houden, met name voor het faciliteren van een tussentijdse tevredenheidsmeting onder de bevolking. Provinciale Staten besloten voor dat laatste een bedrag van maximaal EUR 25.000 uit te trekken.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030-2582522

Laatst gewijzigd op 08-02-2006. Paginabeheer: Marjolein Copier