Voedingcentrum
WTO: EU moet genvoedsel toelaten
8 februari 2006
De WTO (World Trade Organisation) heeft bepaald dat Europa in de
periode 1999-2003 onterecht genetisch gemodificeerd voedsel heeft
geweerd. Over het toelatingsbeleid dat sinds 2004 geldt, is echter
geen uitspraak gedaan. Dit betekent dat de huidige strenge eisen van
Europa ongewijzigd kunnen blijven. Het Voedingscentrum wijst erop dat
deze regels de veiligheid en de voedingswaarde van genetisch
gemodificeerd voedsel waarborgen.
De uitspraak van de WTO over de Europese Unie is onderdeel van een
uitgebreid rapport over de wereldhandel in gentech-producten. De EU
verliest het geschil van Canada, Argentinië en de Verenigde Staten,
die veel genvoedsel exporteren. Het gaat hierbij om de periode
1999-2003, toen er sprake was van een zgn. moratorium. Volgens de WTO
was dit in strijd met de regels voor de vrijhandel. In maart volgt de
definitieve uitspraak.
Veiligheid van gentech-voedselÂ
Het Voedingscentrum verwacht niet dat de WTO uitspraak snel tot
aanzienlijke veranderingen in het aanbod zal leiden. In 2004 zijn de
richtlijnen van de Europese Unie voor het toelaten van genetisch
gemodificeerde gewassen en ingrediënten aangepast. Sindsdien kunnen
deze weer worden toegelaten, maar alleen onder strenge voorwaarden.
In Europa bestaat veel weerstand tegen genetisch gemodificeerde
producten, zowel vanwege vermeende gezondheidsrisicoâs als de
belasting van het milieu. Daarnaast speelt handelspolitiek mee in de
afwijzende houding. De Europese Unie heeft daarom zeer strenge
toelatingsprocedures voor levensmiddelen die tot stand zijn gekomen
met gentechnologie. Nederlandse consumenten kunnen ervan uitgaan dat
de veiligheid en de voedingswaarde van genetisch gemodificeerde
levensmiddelen gewaarborgd is. Wanneer in een levensmiddel
ingrediënten, additieven of aromaâs zitten die afkomstig zijn van
genetisch gemodificeerde grondstoffen, moet het etiket dat
vermelden.Â
Genetisch gemodificeerd voedsel in Nederland
Op dit moment zijn diverse genetisch gemodificeerde maïssoorten en
één sojasoort toegestaan voor gebruik in voedsel. Verder is olie uit
zeven soorten genetisch gemodificeerd koolzaad toegelaten als
ingrediënt. Ook zijn enkele tientallen genetisch gemodificeerde
micro-organismen toegestaan, met name schimmels en bacteriën.
In de praktijk zijn er maar weinig producten te koop met
gentech-ingrediënten. Omdat veel fabrikanten bang zijn dat mensen
deze producten laten staan, zijn zij overgestapt op alternatieven. In
de voedingsindustrie wordt wel veel gebruik gemaakt van genetisch
gemodificeerde bacteriën, schimmels en gisten voor de productie van
enzymen en sommige additieven en aromaâs. Ook voor veevoer wordt op
grote schaal gebruik gemaakt van gentech-gewassen.