Gemeente 's-Hertogenbosch

08-02-2006
Bouwhistorische waarden- en verwachtingskaart
Na de archeologische verwachtingskaart in 2002 heeft de gemeente nu ook een bouwhistorische waarden- en verwachtingskaart opgesteld. Daarmee is de kennis over bouwhistorische waarden in de binnenstad samengevat in één kaart. Architecten, opdrachtgevers en bezitters van waardevolle panden kunnen, voordat ze aan de slag gaan met bouwplannen, in één oogopslag zien welke bouwhistorische waarden en verwachtingen gekoppeld zijn aan bepaalde panden. Daarmee kunnen zij dan rekening houden bij de planvoorbereiding. Het is ook de bedoeling dat zij zich door de verworven informatie laten inspireren bij de planvorming. De gedetailleerde uitwerking in bouwhistorische waarden en verwachtingen is uniek in Nederland.

De kaart kent zogeheten verwachtingszones waar historische bebouwingsstructuren of elementen te verwachten zijn. Veel panden staan nog op hun oorspronkelijke middeleeuwse perceelsgrenzen en bepalen daarmee de historische stedelijke structuur. De historische hoofdstructuren zijn aangegeven op basis van historisch materiaal en bouwhistorische gegevens.

Voor de bouwhistorische waarden is er een onderscheid gemaakt in panden waarvan gegevens vanuit het bouwhistorisch onderzoek bekend zijn en gebouwen die niet onderzocht zijn. Van panden die niet zijn onderzocht, is op grond van kaart- en beeldmateriaal een bouwhistorische verwachting uitgesproken. Van panden die uit onderzoek ook van binnen bekend zijn, is de waarde vastgesteld. Alle waarden c.q. verwachtingen zijn ingedeeld in drie categorieën: zeer belangrijk, waardevol en indifferent. De kaart bevat daarnaast een beoordeling van het exterieur van de panden en de beeldkwaliteit van de voorgevels waarbij ook drie categorieën zijn aangehouden.

De kaart en het bijbehorende collegebesluit liggen vanaf maandag 13 februari 2006 ter inzage in het Stadskantoor. Hebt u naar aanleiding daarvan vragen of wilt u een toelichting op de kaart? U kunt dan contact opnemen met J. van den Eijnden van de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten, tel. (073) 615 50 96.