Ingezonden persbericht
Gelderse Milieufederatie zoekt duurzame oplossing voor schaapskudde Epe
Arnhem, 8 februari 2006
De Gelderse Milieufederatie (GMF) zoekt een oplossing voor het conflict tussen natuurorganisaties en gemeente Epe over de plannen voor een nieuwe schaapskooi met mogelijkheid voor winkeltje en woonhuis midden in s' lands grootste natuurgebied, de Veluwe. De GMF heeft in het verleden actie gevoerd om de schaapskudde te redden tijdens de MKZ crisis. Nu zoekt de GMF samen met het Geldersch landschap en Staatsbosbeheer naar alternatieven zodat de schaapskudde na zoveel jaren toch een permanent onderkomen kan krijgen.
Onlangs is een probleem ontstaan over de locatie van een nieuwe schaapskooi bij Epe. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat de gemeente Epe pas op het allerlaatste moment bij de wijziging van het bestemmingsplan buitengebied een locatie heeft aangewezen voor deze schaapskooi. Vooroverleg met natuurorganisaties was hierdoor niet meer mogelijk. Deze zijn kritisch over de plannen omdat de voorgestelde locatie midden op de Veluwe ligt en er niet alleen sprake is van een schaapskooi, maar ook van een winkeltje enzovoort, en eventueel later een woonhuis. Dit is strijdig met het Veluwebeleid welke erop gericht is om de kwetsbare natuur te beschermen.
Schapen zijn cultuur-historisch onlosmakelijk verbonden met de Veluwe. Bovendien dragen ze door hun graasgedrag bij aan het heidebeheer in de natuurgebieden. De Gelderse Milieufederatie is dan ook sterk voorstander van het handhaven van de schaapskuddes op de Veluwe. Maar de Milieufederatie onderschrijft ook het Veluwe beleid dat erop gericht is om nieuwe bebouwing en toeristische attracties met een verkeersaantrekkende werking te beperken en zoveel mogelijk te concentreren aan de randen van de Veluwe.
Afgelopen zomer was de milieufederatie verrast dat de gemeenteraad op een laat moment ruimte bood in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor het bouwen van een schaapskooi op landgoed Welna. Het betrof hier niet alleen een schaapskooi maar ook opslagruimte voor werktuigen, informatieruimte, een verkooppunt en een toiletgebouw eventueel te gebruiken voor campeerders. Bovendien was vanuit de initiatiefnemers ook de wens aangegeven voor de bouw van een extra woning op termijn. Voor deze plannen zou een onbebouwd en onverstoord stuk bos moeten verdwijnen.
Gezien het late tijdstip van bekendmaking was het niet meer mogelijk een zienswijze in te dienen bij de gemeente. De bedenkingen werden daarom automatisch gericht aan de provincie die het bestemmingsplan uiteindelijk moet goedkeuren. Bovendien bleek de gemeente Epe het nieuwe planonderdeel niet getoetst te hebben op grond van de Vogel- en Habitatrichtlijn, iets dat volgens de wetgeving verplicht is. De effecten van het plan voor de omgeving waren daarom niet duidelijk. Ten slotte was niet gekeken naar mogelijk alternatieve locaties. De milieufederatie is voorzichtig met dit soort ontwikkelingen omdat op termijn de kans bestaat dat er toch weer extra voorzieningen worden gepland op de beoogde locatie met mogelijk negatieve effecten op de omgeving.
Natuurorganisaties zitten in deze kwestie in een lastip pakket. Enerzijds zetten zij zich zoveel mogelijk in om verdere verstening van de Veluwe te voorkomen. Anderzijds steunen zij het fenomeen van schaapskuddes.
Daarom doet de GMF nu een voorstel om tot een duurzaam alternatief te komen of op een andere locatie of zodanig ingekleed dat er negatieve effecten te verwachten zijn op de omgeving Dit alternatief zal op korte termijn met de verschillende belanghebbenden besproken worden.
Meer informatie (