Persbericht
Economische faculteit VU penvoerder van wereldwijd onderzoek
Miljoenensubsidie voor digitalisering internationale handel
Administratieve douanerompslomp kost wereldwijd jaarlijks honderden miljarden euro's. De Europese Commissie stelt een subsidie van 5,8 miljoen euro beschikbaar voor een grootschalig internationaal onderzoeksproject dat moet resulteren in internationale handel die veiliger is én minder administratieve lasten met zich meebrengt. De VU is penvoerder en ontvangt 2,1 miljoen euro - de rest is verdeeld over samenwerkende universiteiten, bedrijven en douane-instanties in Europa.
Information Technology for Analysis and Intelligent Design for E-government (ITAIDE) is een Integrated Project (IP), gefinancierd vanuit het Zesde Kaderprogramma van de EU. De VU gaat met vier onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Yao Hua Tan, dit Europese project coördineren. Tan is hoogleraar Electronic business aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB). De faculteit heeft de subsidie binnengehaald vanwege haar grote onderzoeksexpertise bij de afdeling Informatiekunde op het gebied van e-commerce, en in het bijzonder het ontwerpen van elektronische handelsdocumenten en procedures.
150 documenten per container
Aan een container die de grens passeert, hangen al snel 150 verschillende documenten. Verhoogde veiligheidseisen uit met name de VS hebben de laatste jaren geleid tot een flinke toename van de administratieve rompslomp. Vorig jaar lanceerde de Europese Commissie het i2010 initiatief, om 'administratieve lastenverlichting' te bewerkstelligen met informatietechnologie. E-government staat hoog op de Lissabon-agenda. Douane, BTW en Accijns gegevens worden nu verwerkt door aparte informatie- systemen, hoewel het om vrijwel identieke gegevens gaat. De uitdaging van ITAIDE is deze gegevensstromen door goed herontwerp efficiënter te verwerken.
Hightech kastjes
Het consortium van Tan gaat zich vooral buigen over e-customs: hoe kun je douanedocumenten herontwerpen en digitaliseren en welke bedrijfskundige haken en ogen zitten daaraan? Een voorbeeld zijn hightech track devices, kleine kastjes die je op een container kunt monteren en waarop handelsdocumenten in elektronische vorm worden opgeslagen. Ze registreren niet alleen waar de container is, maar ook wat erin zit en wie erin mag. De onderzoekers toetsen het herontwerp van procedures in casestudies in verschillende Europese landen bij grote exportondernemingen als Heineken en United Paper Mills. Ook onderzoeken ze de effecten hiervan in landen als Rusland, de VS, China en Brazilië. Door al in een vroeg stadium samen te werken met belasting- en douane-instanties, bedrijven en ICT-ontwikkelaars, kunnen nieuwe publiek-private partnerschappen ontstaan. Dat verhoogt de kans dat de nieuw ontworpen documenten en procedures ook daadwerkelijk worden ingevoerd. De deelnemers aan het project zullen ook nieuwe netwerkorgansiatiemodellen ontwikkelen voor het tot stand laten komen van zulke publiek-private partnerschappen voor e-customs.
Wie doen er mee?
Zestien partners uit diverse Europese landen zijn bij het project betrokken. Naast verschillende universiteiten gaat het dan bijvoorbeeld om de CEFACT groep van de Verenigde Naties en de Nederlandse douane, die van oudsher een vooraanstaande positie inneemt bij het ontwikkelen van nieuwe douaneprocedures. Ook het bedrijfsleven, onder meer Heineken, IBM en SAP, participeert in het project. De Europese Commissie gaat de resultaten van het project gebruiken voor het ontwikkelen van e-customs in Europa. De Verenigde Naties wereldwijd voor het ontwikkelen van elektronische handelsprocedures.
Vrije Universiteit Amsterdam