Gemeente Waterland


gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval)

Wordt gescheiden inzamelen van gft-afval in de toekomst voortgezet? Staatssecretaris Van Geel van VROM heeft in september 2004 besloten dat de wettelijke inzamelplicht voor gft-afval blijft bestaan. Gemeenten krijgen hierdoor meer vrijheid bij het inzamelen van gft-afval, zodat ze meer met de plaatselijke situatie rekening kunnen houden. De bestaande ontheffingsmogelijkheden zullen dus verruimd worden.

Waarom heeft Ministerie VROM de inzamelplicht voor gft-afval onderzocht?
De gescheiden inzameling van gft-afval bestaat ruim 10 jaar. In die periode is het afvalbeheer veranderd. Tien jaar geleden werd huishoudelijk afval hoofdzakelijk op stortplaatsen gestort. Tegenwoordig wordt het in grote hoeveelheden verbrand in afvalverbrandingsinstallaties (AVIs). De AVIs voldoen aan strenge milieu-eisen voor de uitstoot van vervuilende stoffen en wekken met de verbranding van afval energie op. Het gescheiden inzamelen en composteren van gft-afval is daardoor net zo milieuvriendelijk als gft- en huishoudelijk afval gezamenlijk af te voeren en te verbranden. Andere reden om het inzamelen van gft-afval te onderzoeken is dat de komende tijd veel (langdurende) inzamel- en/of verwerkingscontracten van gemeenten met composteerders aflopen.

De gemeente Waterland blijft ook gft-afval in de toekomst gescheiden inzamelen
In vervolg op het besluit van staatssecretaris Van Geel zal de Gemeente Waterland het gescheiden inzamelen van gft-afval in de toekomst grotendeels voortzetten. In onze gemeente is het gescheiden inzamelen van gft-afval bij circa 70% van alle huishoudens - waarbij de inzameling door middel van de minicontainers plaatsvindt - goedkoper dan het niet gescheiden inzamelen van afval. Gft-afval dat in de gemeente gescheiden wordt ingezameld, wordt afgevoerd naar de composteerinrichting Purva in Purmerend. Hierbij wordt gft-afval verwerkt tot compost. Het op deze manier verwerken van gft-afval is circa 20,= per ton goedkoper dan de verbranding van afval in de AVI. Tevens is het gescheiden inzamelen van gft-afval door middel van de minicontainers met een inhoud van 140 liter voor de Gemeente Waterland flink goedkoper dan het niet gescheiden inzamelen van afval door middel van de minicontainers met een inhoud van 240 liter. Bij circa 30% van huishoudens (grotendeels in de binnenstad Monnickendam en Marken) is de gemeente in 2005 reeds gestopt met het gescheiden inzamelen van gft-afval. Hiervoor is gekozen, omdat de inzameling van gft-afval in deze specifieke wijken door middel van groene emmers met een inhoud van 30 liter uit hygiënische en financiële redenen niet meer haalbaar was. De Gemeente Waterland heeft hiervoor een toestemming gekregen van VROM-Inspectie.