Ingezonden persbericht
persinformatie
Bloemenveilingen behalen krappe plus in januari
De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland bedroeg in januari 2006 ruim 300 miljoen euro. Dit betekende een krappe stijging van 0,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2005. De aanvoer daalde met 1,5% tot ruim 1 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg iets, maar bleef afgerond onveranderd op 29 cent. Uit deze cijfers kan geconcludeerd worden dat 2006 wat aarzelend is begonnen. Januari 2006 kende ten opzichte van januari 2005 een veildag meer. Dat hier in de cijfers niet veel van te merken viel, kwam doordat het jaar 2006 startte met een normaal weekend, terwijl het jaar 2005 begon na een periode van drie dagen van niet veilen. Dit leverde toen in de eerste week meer aanvoer op. De omzetontwikkelingen van de afgelopen maand werden echter met name beïnvloed door de weersomstandigheden. Deze waren voor een groot deel van de afzetgebieden niet al te gunstig. Kou en sneeuw zijn veelal geen stimulans voor de bloemen- en plantenhandel. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
Snijbloemen
De snijbloemenomzet bedroeg 202 miljoen euro. Een daling van 1,5%. De aanvoer nam nagenoeg met hetzelfde percentage af, namelijk 1,8% tot een totaal van 957 miljoen stelen. De gemiddelde prijs bleef met 21 cent onveranderd.
. Voor Rosa werd net als vorig jaar 22 cent betaald. Wel nam de aanvoer van deze producten af met 5,7%. Hierdoor ging ook de omzet met hetzelfde percentage naar beneden. Er werd voor een kleine 54 miljoen euro aan rozen verhandeld. De aanvoer van kleinbloemige rozen daalt nog steeds sterk, terwijl de aanvoer van grootbloemige soorten nog een kleine stijging liet zien. Voor beide artikelen zat er deze maand geen prijsverbetering in.
. Tulipa behaalde ondanks het winterse weer een behoorlijke groei in de omzet (13,8%). De aanvoer van het product nam toe met 4% tot 287 miljoen stelen. Hiermee was het de meest aangevoerde bloem van januari. De gemiddelde prijs steeg met één cent tot 14 cent gemiddeld. Uit de markt was een behoorlijke vraag vanuit het grootwinkelbedrijf voor dit artikel, waardoor deze cijfers konden worden gerealiseerd.
. Freesia werd in januari met bijna eenderde minder aangevoerd. Door deze schaarste steeg de gemiddelde prijs met 3 cent naar 20 cent gemiddeld. Deze prijsstijging kon niet voorkomen dat de omzet daalde. De ruim 4 miljoen euro was 18% lager dan in januari 2005. De reden voor deze aanvoerafname is tweeledig. Het areaal Freesia nam af, omdat sommige telers zonder bedrijfsopvolging in grond-reconstructie gebieden (eerder) stopten. De andere reden was dat het voor telers moeilijk bleek gezond en voldoende uitgangsmateriaal te verkrijgen.
. Net als Freesia werd ook Hippeastrum sterk minder aangevoerd (17,6%). Vorig jaar waren de bollenprijzen goed, waardoor er minder uitgangsmateriaal over bleef voor de bloemenproductie van dit jaar. Ook kwamen er minder stelen met maar 2 of 3 bloemen. Bovendien hadden kwekers de productie wat naar voren gehaald. Van dit product steeg de gemiddelde prijs hierdoor in januari maar liefst 20 cent tot 89 cent gemiddeld, wat tevens aangaf dat er ook na de kerstperiode vraag naar dit artikel bleef. Door de sterke prijsstijging kon de omzet hier wel toenemen. De teller stopte bij 3,9 miljoen euro, een stijging van 6,7%.
Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg deze eerste maand van het nieuwe jaar bijna 96 miljoen euro. De omzet steeg 4,6 %. Zowel de aanvoer als ook de gemiddelde prijs nam iets toe. De aanvoer steeg 2,1% tot 71,5 miljoen stuks en de gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald steeg 3 cent tot E 1,34.
. De aanvoer en omzetstijging van Phalaenopsis zette ook in januari door. De groeipercentages waren in de afgelopen maand echter niet meer zo extreem hoog. De aanvoer steeg desondanks nog wel met 16,7% tot 2,3 miljoen stuks en de omzet zelfs nog iets meer met 18,1% tot 11,8 miljoen euro. Gemiddeld werd E 5,24 per plant afgerekend.
. Dat pot-orchideeën het goed doen lijkt ook af te lezen te zijn aan de cijfers van Cymbidium. Bij een aanvoertoename van 33,7% in de afgelopen maand kon ook de gemiddelde prijs nog iets toenemen (+17 cent). De omzet steeg dan ook explosief tot vlak bij de 2 miljoen euro. De aanvoertoename komt onder andere vanwege het feit dat er in januari 2006 meer op naam en minder in een orchideeënmix werd verhandeld. Daarbij kwam dat er een nieuwe kweker is gestart met aanvoeren. Bovendien werden er grotere orders genoteerd voor dit product waardoor de daghandel wat lucht kreeg.
. Narcissus kan zich verheugen op een langer seizoen dan een jaar eerder. Pasen wordt in 2006 later gevierd dan in 2005 waardoor een meer gespreide aanvoer plaats kan vinden. Vorig jaar was de aanvoertoename in januari nog ruim 10% waardoor de prijs sterk daalde. Dit jaar werd de toename gehalveerd, waardoor de gemiddelde prijs weer wat op niveau kwam (+5 cent).
Tuinplanten
De tuinplantenomzet is in januari altijd laag. De omzet bedroeg ruim 3 miljoen euro wat een afname van 5% betekende. Omdat de aanvoer vanwege de slechte weersomstandigheden ook terugliep (-10%), werd voor de resterende producten een wat betere prijs betaald dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs klom 5 cent tot 88 cent gemiddeld.
- einde persinformatie -